Milovan jaše zlobca

Sobota, 6. junij 2009

Če se srečata Rdeča Zloba in Žižek, se pa res jaše zlobca. Ja, ja, kar solzico bi potočil, ko sem prebiral vaše ljubke prestaste ovacije mojima junakoma. Da, da, delavci, kmetje in poštena inteligenca, to je sila: Ima Boga, bi rekel tovarišč Tito – a ima i batina!

Džulika je lepo uvedla Milanovo zagato. Rdeča Zlobica je res večkrat v obupu vila dlakave žuljave roke, vendar pa je skrbno pilila svojo vest in je znala potočiti občutljivo solzico po svojih razbrazdanih kosmatih licih. In je tako pretehtala Aleksandra in Milovana. Aleksandar Ranković je bil ena dičnejših trofej gojitvenega odstrela v Titovih loviščih. Ko je odfrčal, pa ni škodil Titovini, “trdno stojijo tudi trditve o njegovem korektnem upokojenskem obnašanju, ki ni bilo niti z eno znano gesto usmerjeno proti tej deželi, Partiji in socializmu.” Za Milovana pa rdečevestna in vestnozlobna spraševalka vesti navede: “Milovan Djilas je seveda popolnoma obraten primer. Politični salto mortale po odstavitvi, mrzlični napadi najprej na vodstvo, potem na zvezo komunistov, na koncu pa na samo idejo socializma, pa poskusi zbiranja smoišljenikov, vse to je iz Djilasa ustvarilo eno najbolj tragičnih figur revolucije …”

Tako jaše zlobec Milovana.

Gre namreč za vprašanje, ki nas očitno nekoliko dregne. Nekako tako, ko se sem ter tja popraskamo za ušesci in se nam dozdeva, da nimamo več svojih ljubkih uheljčkov, ampak imenitna, dolga, košata in kosmata oslovska ušesa. Yes, yes, večkrat se nam zgodi, da se potem v skriti kamrici svoje dušice vprašamo, kakšni oslički smo, kako smo se pustili speljati na led. In smo v dvomu, če smo ali nismo, ali je bolje biti alkoholik ali trezen, ali je bolje biti utopični fanatik ali demokratični realist, ali je bolje biti bolan ali zdrav?

Milovan Djilas je bil prav gotovo fanatičen stalinist, verjel je v batino in šus v glavo. Mesaril je po svoji Črni gori in širom po Jugi. Mesaril krvavo in propagandno. In potem je ugotovil, da so sadovi vsega tega mrcvarjenja nekako taki, da se je bolje strezniti in se odpovedati krvavi obrti titoističnega parazitiranja delovnega ljudstva. In je napisal heretične spise in se znašel v zaporu. Njegov Novi razred, ki ga je napisal leta 1957, velja za enega najboljših disidentskih spisov, silno je bil prevajan in nič manj gromko prodajan. Seveda ne v Jugi in še manj v Sloveniji.

Ljube bralke in cenjeni bralci, prevedel sem nekaj doli priloženih misli iz nove klase. In vas sprašujem: Ali je Milovan osliček, ker jih je napisal, ali pa se lahko mirno zazre v zrcalo zgodovine? Ali se je s tem streznil ali zapil? Ali je njegov odhod iz titoizma zdravilna konverzija ali konvertitska perverzija?

Revolucije v preteklosti niso rabile vojne, oziroma točneje povedano zloma nacije oz. dotedanjega državnega mehanizma kot nujnega pogoja za njihov nastanek. Za komunistične revolucije je to da danes pogoj za njihovo zmago.

Razlog, da je bil za komunistično revolucijo nujna vojna oz. predhodni propad državnega stroja, je treba prav tako iskati v njeni že poudarjeni nezrelosti v ekonomiji in v družbi. Izredno globoko razsulo celotnega prejšnjega sistema, posebno pa državnega aparata, do katerega pride v vojni, ki jo dosedanji vladajoči krogi in državni sistem izgubijo, je nujno, da bi maloštevilna, sicer dobro organizirana skupina lahko prevzela oblast.

Komunistična revolucija je prva v zgodovini, v kateri sami revolucionarji ne samo, da ne izginejo s političnega odra z njeno zmago, ampak, tudi če se ne osvobodijo revolucionarnih iluzij, s skrajno praktičnim smislom gradijo družbene odnose, ki so povsem nasprotni tistim, v katere so verjeli in jih obljubljali.

Leninovo obdobje revolucije je zamenjalo Stalinovo obdobje utrjevanja oblasti in lastnine oz. industrializacije, da bi se potem začelo tako zaželeno mirno in sito življenje novega razreda. Leninov revolucionarni komunizem je zamenjal Stalinov dogmatski komunizem, tega pa zamenja nedogmatski komunizem t.i. kolektivnega vodstva oz. skupine oligarhov.

To so tri faze v razvoju novega razreda v ZSSR oz. ruskega komunizma. In tudi vsakega drugega, na ta ali drug način.

Usoda jugoslovanskega komunizma je bila, da so se v eni osebi, Titu, združile vse tri posebnosti. Pot, ki jo je prešel jugoslovanski komunizem, ko je izvedel revolucijo, kopiral stalinizem, se temu odrekel in iskal svojo obliko, je najpopolneje odraža v tej osebnosti, ki je bila vedno dosledna in najdoslednejša pri varovanju bistva komunizma, ne da bi se pri tem odrekla katerekoli oblike, ki bi ji lahko koristila.

Res, to je razred, ki je imel najpopolnejšo moč nad ljudmi v človeški zgodovini. Vendar prav zaradi tega je bil to razred zoženih pogledov, njegovi razgledi so bili lažni in negotovi. Ker živi zaprt vase in kot popoln gospodar nad družbo, mora nerealno ocenjevati svojo lastno vlogo in svet okoli sebe.

Ko je izvedel industrializacijo, in z njo ustrezen nacionalni preporod – tam, kjer je bilo to neizbežno – novi razred ni bil sposoben drugega kot samo za krepitev lastnega nasilja in ropanja ljudi. Preneha ustvarjati. Laž neizogibno postaja njegovo glavno orožje. Njegovo duhovno cesarstvo obvijeta led in tema.

Če je z revolucijo izvršil enega največjih podvigov, je njegovo gospostvo ena najbolj sramotnih strani človeške zgodovine. Ljudje bodo občudovali grandiozne podvige, ki jih je opravil in se sramovali sredstev, ki jih je uporabil.

Ko bo zginil z zgodovinskega odra, in to se mora zgoditi, bodo za njim žalovali manj kot za katerim koli drugim razredom. Ker je dušil vse, razen tega, kar je ustrezalo njegovemu egoizmu, je sam sebe obsodil na propad in sramoten pogin.

Zgodovine, posebej tega, komunističnega obdobja, praktično ni. Zamolčevanja in falsifikati so dovoljeni in običajni pojav. Tako kot so ukradli in si prisvojili politično tradicijo, tako so si prigrabili tudi duhovno dediščino naroda. Ti monopolisti se obnašajo, kot da je vsa zgodovina zato, da bi se oni pojavili na tem svetu. Tudi preteklost in vse, kar je v njej bilo, merijo po sebi, vse ljudi in pojave dele na “progresivne” in “reakcionarne”. Tako postavljajo spomenike. Vzdigujejo pritlikavce in podirajo veličini, posebno tiste svojega časa. Njihova “edina znanstvena metoda” je končno zelo primeren način, da branijo in opravičujejo svoje izključno gospostvo na znanostjo, nad družbo.

Da bi se sodobni komunizem moralno degradiral v vrstah lastnega razreda, so potrebni tudi drugi pogoji, ne samo medsebojni obračuni revolucionarjev. Revolucija mora ne samo pojesti svoje otroke, ampak – če lahko tako rečemo – tudi samo sebe. Vladajoči razred mora uvideti, da so njegovi cilje nerealni, utopični in neuresničljivi. Potrebno je, da njegovi največji duhovi spoznajo, da je on izkoriščevalski razred, da je njegova vladavina nepravična. Konkretno mora ta razred spoznati, da umiranja države oz. komunistične družbe, v kateri bi vsak delal po svojih zmožnostih in dobival po svojih potrebah, še ni in je še dolgo ne bo, njegovo resničnost pa lahko vsaj toliko znanstveno zanikamo kot zagovarjamo. S tem bi tudi metode tega razreda, ki ga je uporabil, da je prišel do cilja, dejansko pa do svojega gospostva, postala nesmiselna, nečloveška in nasprotna velikemu cilju. To bi pomenilo, da v samem vladajočem razredu pride do omahovanja in delitev, ki se jih ne dalo več ustaviti. Ali drugače rečeno, boj za lasten obstanek bi prisilil sam vladajoči razred oz. njegove frakcije, da se odrečejo dosedanjih metod, oz. samega cilja kot nečesa možnega in realnega.

Oblast je alfa in omega sodobnega komunizma, celo kadar si on prizadeva, da to ne bi bila. Ideje, filozofska načela in moralni oziri, nacija, narod, lastna zgodovina, delno tudi lastnina – vse lahko menjajo in žrtvujejo. Toda ne oblasti. Ker to bi pomenilo odreči se sebe, svojega bistva. Posamezniki to lahko. Toda razred, partija, oligarhija – oni ne morejo. To namen in smisel njihove eksistence. Oblast je v komunizmu skoraj izključno cilj, ker tudi je vir in garancija vseh privilegijev. Z njo in skozi njo vladajoči razred zagotavlja materialne privilegije in lastnino vladajočega razreda nad nacionalnimi dobrinami. Ona presoja vrednost idej, jih duši ali dovoljuje.

V tem se oblast v sodobnem komunizmu razlikuje od vsake druge oblasti. In komunizem od vsakega drugega sistema. Prav zato, ker je oblast najbolj bistveno bistvo komunizma, je moral biti totalitaren, izključujoč in zaprt. Če bi res imel in mogel imeti druge resnične cilje, bi moral omogočiti drugim silam, da se samostojno gibljejo in vstanejo proti njemu. Kolikor bolj en razred, partija ali vodja zadušijo kritiko, oz. kolikor bolj absolutno vladajo, toliko bolj je verjetno in neizogibno, da bodo nestvarno, samoljubno in pretenciozno presojali resničnost.

To se danes dogaja komunističnim vodjem. Oni ne nadzirajo več svojih postopkov, ampak jih k postopanju sili neposredna resničnost. Tak položaj ima svoje prednosti – ravnajo bolj praktično kot kdajkoli prej. So pa tudi slabosti, saj so nimajo stvarnega, celo vsaj približno stvarnega pregleda. Oni se bolj branijo pred resničnostjo svet in jo bolj napadajo kot pa se znajdejo v njej. Ker se oprijemajo za preživele dogme, jih te silijo v nesmiselno ravnanje, iz katerega jih odganja okrepljeni praktični smisel, čeprav z poškodovanimi glavami. Upajmo, da bo to drugo pri njih prevladalo. Komunisti bi, če bi dojemali svet realno, sicer izgubili, vendar pa bi pridobili kot ljudje, kot del človeškega rodu.

Vsekakor se bo svet spreminjal in bo krenil tja, kamor mora iti – k večji enotnosti, napredku in svobodi. Moč resničnosti, življenja je vedno večja kot vsako nasilje in bolj resnična od vsake teorije.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 6. Junij, 2009 ob 06:45 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

16 komentarjev na “Milovan jaše zlobca”

 1. Pika Blogavička pravi:

  Blog kot prižnica. Bloganje s prižnice. Pridiganje na blogu. Ne morem verjeti.

 2. smejka pravi:

  Dragi Dežman, v Mengšu je gostilna kjer si sedel po cele dneve in po pričevanju natakarice, ki je že marsikaj doživela, bil eden od najbolj zoprnih pijancev. Zdaj ti je pa vse prejšnji sistem kriv.
  Obsedeno gobezdalo!

 3. Le tu in tam, le bežno potovanje » Blog Archive » Replika na Dežmanov “Milovan jaše zlobca” pravi:

  [...] Replika na:  Milovan jaše zlobca [...]

 4. pameten pravi:

  Butec butasti neumen domobranski izmeček! Kako lahko enačiš Stalina in Tita? A ti nisi bil Titov pionir in užival blagodeti socializma? Poglej si sedaj! polovica ljudi se bori za preživetje, politiki tekmujejo med sabo kdo bo več pokradel, ti boš pa povzdigoval to izdajalsko sodrgo, ki so jo po vojni upravičeno in s privolitvijo zaveznikov zmetali pod zemlji- mojbog večinoma upravičeno! Tako sodrgo moraš iztrebiti! Na eno lice si nareži kljukasti križ na drugo pa U !

 5. Komunizem je zlo pravi:

  problem komunistične golazni je v tem: enkrat v partiji, za vedno v partiji.

  ti morilski podljudje imajo tako oprane možgane – oz. pač tisto, kar imajo v glavah – da ne naredijo ničesar, če jim višji partijci ne ukažejo. in naredijo vse, kar jim višji partijci ukažejo.

  djilas je tipičen. kljub temu, da se je šel “disidenta”, je v sebi ostal morilska komunistična baraba. žužek se vsaj ne skriva, da je stalinist. Vsa ta partijska banda še vedno misli in deluje povsem enako, kljub polnim ustom “demokracije” in “svobode” (za hrbtom pa klavski nož) … kučan, potrč, jambrek, bavčar, rupel, jerovšek, janša, ribičič, slivnik, brezigarjeva, itd. itd….

  slovenska politika, gospodarstvo in sodstvo je polno komunistov in njihove zalege. ne “bivših komunistov”, saj komunist nikdar ne preneha biti komunist, se prikrije se in maskira, da lahko vara in spet mori.

  mimogrede, katerega leta ste že vi “izstopili” iz zveze komunistov, g. Dežman?

 6. nimiy nimiy pravi:

  si jim pač fouš. te razumem.

 7. simm pravi:

  Sej počasi se premika.

  Hvala Joco za tale zapis!

 8. blitz blitz pravi:

  Odličen tekst, ni kaj. Milovan je že vedel, o čem govori. Obvladal je to v teoriji in praksi. Lahko mu očitaš sodelovanje pri premonogih zločinih, hrbtenico pa je imel. In pamet tudi.

  Sicer pa pravijo, da je spodnje stihe Goran posvetil prav Djilasu :wink:

  Nema kalendar, nema jer ne pjeva bar
  Nece zima, voli septembar
  Sevdah, nista rock, ima cura radi cmok
  Mama nema ima tata jok

  Milo-milo-milovane
  Imas kuca nemas dom
  Milo-milo-milovane
  Hoces neces, ti si grom, grom

 9. Lojz pravi:

  Ali je njegov odhod iz titoizma zdravilna konverzija ali konvertitska perverzija?

  konvertitska perverzija.

  kot pri vas, tovariš dežman, prav tako kot pri vas in vam podobnih konvertitih, ki ste leta slavili tita, kardelja, lenina in stalina in se udinjali rdeči oblasti – nakar so v parih mesecih zamenjali ploščo in se začeli udinjati črni oblasti.

  kako vam kaj gre udinjanje, odkar ste “izstopili” iz partije, tov. dežman?

 10. roli pravi:

  Bili ste pjanček, celo eden bolj zoprnih, bili ste tudi priviligiranec saj je vaš stric narodni heroj! Bili ste seveda komunist. Vseh teh bolezni ste se ozdravili-po vaših besedah in jaz vam za to iskreno čestitam in želim še mnogo treznih in zdravih zapisov. Vidim kako težka je ozdravitev saj se omejenci na vse načine trudijo potegniti zdravega človeka spet v bolezensko stanje ,ki je zanje že dolgo normalno. Za vse tiste ,ki ste zdravi in tudi tiste, ki niste zdravi in čutite ,da je z vami nekaj narobe pa zanimiv intevju z g.Dežmanom. http://www.vest.si/2008/12/21/denis-pokora-dezman/

 11. Tibor Jablonsky pravi:

  Citiram: “problem komunistične golazni je v tem: enkrat v partiji, za vedno v partiji.”

  Kolikor vem je danes v slovenski politiki zelo malo desnih politikov, ki niso bili v partiji.

 12. smejka pravi:

  ja Tibor, ampak po Dežmanovi interpretaciji je vrlina, da se prilagajaš in obračaš po vetru. On je že resda bi v partiji amapk se je iz nje norčeval in takoj, ko so se odprli grozljivi okovi komunizma, je svobodno poletle proti katedralam in cerkvam in otožno zahlipal bogu ob nogah, vmes pa še preštel nekaj kosti. On je svoboden človek, prav nič ujetnik frustracij malega alkoholika. Ki bi bil rad velik in pogumen jastreb, je pa samo en ofucan vrabec. Pravzprav je pil, da pozabi na spone komunizma.

 13. angel pravi:

  Velika iluzija družboslovcev je ta, da lahko družbene spremebe zapovemo in uresničile se bodo.
  V takšni iluziji je živel Marx. Kopirali so ga drugi filozofi in družboslovci in to počno še danes.
  V času 200 letnice Darwina, pa se je potrebno zamisliti in ugotovili bomo, da spremebe nastajajo zardi evolucije. To, evolucijo namreč, poganja vesolje in njegove zakonitosti. Na Zemlji verjetno le bližnje vesolje s soncem , luno in meteoriti.
  Pa seveda razvoj človeškega uma.
  Revolucije so nasilje, ki ga narava ne prenese in ga sproti zavrača.
  Večina naših ljudi pa je vzgojena v revolucionarnih šolah in si predstavljao, da lahko s silo, ali na silo spreminjamo svet in medsebojne odnose.
  To ni možno.
  Najprej evolucija spremeni človeka, nato pa človek to uzakoni.
  To je le princip, narava pa je seveda mnogo bolj komplicirana in navedeni proces zakriva.
  Vsi tisti, ki mislijo, da je Marx imel prav, samo malo prehiter da je bil, se motijo.
  Če upoštevamo naravne zakone, z najmanj truda obvladujemo svet.
  Ko jim nasprotujemo imamo težave.

 14. omega omega pravi:

  Zaradi specifike sloga skorajda ne razumem objave. Mi je bil pa všeč tvoj intervju na vesti, kulsko.

 15. Kibestimi pravi:

  megan fox jennifers body scene, http://discuss.tigweb.org/thread/187756 – megan fox myspace layout megan fox highschool
  kim kardashian superstar torrent, http://discuss.tigweb.org/thread/187768 – kim kardashiian naked hot pic of kim kardashian
  taylor swift fearless album, http://discuss.tigweb.org/thread/187772 – taylor swift and tpain free taylor swift piano music
  hannah montana the movie miley cyrus, http://discuss.tigweb.org/thread/187786 – drew roy on hannah montana lyrics to nobodys perfect by hannah montana
  harry potter sorting hat, http://discuss.tigweb.org/thread/187792 – harry potter book 2 which harry potter character should i date
  tom cruise naked fake, http://discuss.tigweb.org/thread/187798 – cruise charleston to jacksonville cruise to cash call me
  how many siblings does justin bieber have, http://discuss.tigweb.org/thread/187812 – justin bieber performs lose yourself bieber justin
  britney spears top less, http://discuss.tigweb.org/thread/187814 – britney spears uncovered bio of brintey spears
  megan foxs tats, http://discuss.tigweb.org/thread/175542 – hot naked megan fox pictures megan fox maxim

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 16. mtbibgouyt pravi:

  BUryIC iupzjfqivgpw, [url=http://phykiqgzmert.com/]phykiqgzmert[/url], [link=http://dqjixrtooplr.com/]dqjixrtooplr[/link], http://okmshvgcgorr.com/

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !