Hop-hop v novi razred

Sreda, 21. oktober 2009

Ljubo bralstvo, letošnje leto z gospo soprogo praznujemo petnajstletnico moje abstinence. Seveda vam bom o nekaterih bilančnih zgodbah še poročal. Vendar vzporedno z užitki in presenečenji treznosti se je dogajal dolgi tranzicijski prehod, ki ga v različnih perspektivah premlevamo tudi v našem dopisovanju.

Ko spremljamo obupno mlatenje prazne anti- in protototalitarne slame v slovenskem zakonodajnem domu, nam je lahko vedno bolj jasno, da je tako podrkavanje (smučar je elegantno podrkal po strmini, je zapisal dični ujec Tuma v svojem Alpinizmu) posledica tega, da nam nihče ne gleda pod prste. Evroterapija pa se nas tako malo dotakne, ker se nam zdi, da smo tako skriti pred svetom, da lahko zganjamo svoja pobalinstva in repenčenja kar najbolj svojevoljno je mogoče.

Če malce namignem na alkoholizem z moške perspektive, je razmeroma jasno, da je rešitev komaj možna, če dame ne zaropotajo in alkoholika ne postavijo pred zid z ultimativnimi zahtevami. Očitno bo tudi naša ideološka zasvojenost komaj kako drugače rešljiva. Kritično ogledalo nam na eni strani postavljajo nova in nova dokazna dejstva, po drugi strani pa se odpirajo tudi svetovna obzorja.

Ne samo obzorja sodobnosti, ampak tudi obzorja preteklosti. Planke tabujev in politično-policijske kontrole, ki jih je vzpostavil titoizem, so nam onemogočale vsak stik s kulturo kritike titoizma, ki se je razvijala na demokratičnem Zahodu. Eno takih knjig je napisal Nenad D. Popović: Yugoslavia – The New Class in Crisis (New York 1968), z uvodom Karla L. Rankina, ameriškega ambasadorja v Jugoslaviji (1958-1961) in na Kitajskem (1953-1957). Popović je bil visok funkcionar jugoslovanskega zunanjega ministrstva, viceguverner jugoslovanske Narodne banke, dejaven tudi v mednarodnih financah. Ko je v letih 1950-1952 delal v Mednarodnem denarnem fondu in spoznaval ekonomiko zahodnih, evropskih in komunističnih družb, je ugotovil, da je v nasprotju z Leninovimi prerokbami in jugoslovansko propagando na Zahodu zagotovljenih več človekovih pravic in višji standard bivanja. Na Zahod je pobegnil leta 1961.

Knjiga o krizi novega razreda v Jugoslaviji je uvedena z napovedjo, da je v zadnjih petindvajsetih letih izkoriščevalni “novi razred” prevzel oblast v Jugoslaviji – moderni komunistični državi, v kateri bi se po Marxu kaj takega ne bi smelo zgoditi. V tristopenjski metamorfozi moči – od komunistične partije do Tita in od njega na novi razred – se je zgodilo, da so v sistem vgrajene tenzije prebile površino “monolitnega” političnega sistema. V ortodoksno “brezrazredni” komunistični družbi se je razvil razredni element, ki si je podredil partijo in s tem ustvaril revolucionarni položaj, ki sam povzroča svojevrsten konflikt.

Ko spremlja razvoj in rast novega razreda, Popović z marksistično terminologijo pokaže, kako tedanje jugoslovanske politike, posebno negotovo polje ekonomije, vsebujejo prvine razkroja. Avtor kritično raziskuje jugoslovanski komunizem in dokazuje, da različne reforme in reorganizacije skupaj z intenzivno industrializacijo oblikujejo nasprotja same sebi.

Izraz “novi razred” je formalno definiral Milovan Djilas leta 1957. Popović odkriva nove razsežnosti te posebne socialne strukture tako z empiričnimi analizami kot osebnimi izkušnjami. Avtor opazuje preobrazbo revolucionarjev v parazite, idealiste pokvarita oportunizem in pohlep, jugoslovanski državljani se odtujijo drug drugemu. S posebej osvetljenimi primeri Popović dokazuje svojo teorijo, da je kriza v Titovi diktaturi in v novem razredu posledica neizogibnih trendov družbenih sprememb, moralnega razkroja in ekonomskega zapravljanja.

Tako, ljubo bralstvo, upam, da vas je teh nekaj misli spodbodlo, da boste šli iskat tisti izvod knjige, ki je v slovenskih knjižnicah.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 21. Oktober, 2009 ob 14:43 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

19 komentarjev na “Hop-hop v novi razred”

 1. Hruška pravi:

  :)

  pa smo še od antikomunista dobili potrditev, da pri nas komunizma in komunistov sploh nikoli bilo ni …

  (le čisto navadna in povsod po svetu znana buržoazna kleptokracija / “novi razred” / “oligarhi” / “politično-gospodarski tajkuni” / itd.)

  lepa!

  (eno vprašanje: kdo so “mi” v frazi “naša ideološka zaslepljenost”?)

 2. NoMercy pravi:

  eh … a tudi tega nisi mogel sam :P
  koko gre že za takšne pe****e: na ženin ukaz se sam odvadi kajenja, žena ga pa odvadi pijače :P

 3. Alter pravi:

  Kot psihologa me pa res firbec matra, kakšne težave imajo tile komentatorji, da se tako spravljajo na težave drugega – ki pa jih je ta človek že rešil.

 4. nimiy pravi:

  “Kot psihologa me pa res firbec matra, kakšne težave imajo tile komentatorji, da se tako spravljajo na težave drugega – ki pa jih je ta človek že rešil.”

  lol, če si ti alter psiholog, potem sem jaz najmanj buda.

  sicer pa je vsem jasno, da je bil komunizem en blef, s katerim so se pač okoriščali izbranci. in da je pač ta človekova sebičnost in pohlep tisto, zaradi katerega so vsi idealizmi obsojeni na propad.

  kar pa se recimo tiste resolucije tiče, ravno prebiram, da naj bi ta dokument sprejeli zgolj v Bolgariji, Estoniji in Nemčiji. nima smisma razlgat zakaj. zdi pa se tudi skrajno otročje, da so v DZ sprejeli nekaj takega kot “deklaracijo o seznanitvi z resolucijo o totalitarizmu”. totalna blamaža. edino jelinčiču je potegnilo, da je vse skupaj totalna bedarija in zguba časa.

 5. Gregor pravi:

  Čestitam ob obletnici za vas gotovo pomembnega dogodka (abstinence od alkohola).

 6. Alter pravi:

  Če misliš, da si buda, ti lahko zrihtam zdravljenje.

  Tako zelo ti je pomembno, da so samo redke države posebej sprejele to resolucijo… Da je ja ne bi bilo treba nam.

  Slovenija bi jo morala. Tako pa se je osmešila med civiliziranimi ljudmi. Glavno je, da ljudje po širni Sloveniji vedo, da je evropski parlament obsodil tudi komunizem – in jugoslovanskega ni izvzel. Opozicija je zelo dobro poskrbela, da to ve vsa Slovenija.

 7. nevenka nevenka pravi:

  :-) alter psiholog?
  Kovačeva kobila je pa res čisto bosa.

 8. Alter pravi:

  Nevenka, na tvojo veliko žalost, psihologija ni več podvržena komunajzerski politiki.

  Če je zate normalno, da ljudje tako zmerjajo nekoga, samo zato, ker razmišlja in piše drugače, kot pa je njim všeč, je tudi s tabo nekaj narobe.

 9. nimiy pravi:

  alter,

  alter, javno se ti opravičim in označim samega sebe za budalo, če mi pokažeš neko verodostojno diplomo iz psihologije, ki jo je izdala neka verodostojna visoka šola. do takrat pa ostaja, da če si ti psiholog sem jaz vsaj buda.

  pa še ena izmed tvojih “psiholoških” cvetk.

  “Slovenija bi jo morala. Tako pa se je osmešila med civiliziranimi ljudmi. ”

  ni se osmešila samo slovenija. osmešila se je cela evropa, razen že omenjenih bolgarije, nemčije in estonije. torej, očitno smo v dobri družbi. zanimivo pa je to, da opozicija tega nikoli ni omenjala. zanimivo, a ne? a bi morda nam vsem razložil, kakšna psihologije se skriva za tem?

 10. Alter pravi:

  Nimy, ti kar napiši sem gor svoje podatke, jaz ti bom pa poslal kopijo moje diplome – seveda ti bom zaračunal stroške kopiranja in pošiljanja.

  Si pa res patetičen v tem tvojem branjenju zločinskega komunizma. Slovenija se seveda je osmešila mednarodno, kajti doživeli smo, da je oblast tako zelo branila komunizem, kot v nobeni drugi državi.

  Slovenija je izgubila ugled že zaradi tega, ker so prišle na oblast same komunajzerske stranke.

  Glavno pa je, da je EU obsodila tudi komunizem (seveda krščanstva ni obsodila) in ga izenačila z nacizmom. Glavno je, da to Slovenci vedo – tudi ti.

  Ravno zato bi Slovenija morala sprejeti to deklaracijo, da bi dokončno prekinili s to komunajzersko miselnostjo.

 11. Pris Pris pravi:

  Ne samo, da je diplomirani psiholog, Alter je tudi Napoleon! :D

 12. nimiy pravi:

  alter, pošlji skenirano ali pa fotografirano na konjenicazaaz@siol.net

  sicer pa nihče ni obsodil komunizma, ampak totalitarne sisteme, če ti to še ni jasno. tako kot res nihče ni obsodil krščanstva, so pa obsodili križarske voje, inkvizicijo, pokristjanjevanje, etc. ampak dvomim, da je tebi to jasno.

 13. Alter pravi:

  Ne boš je tako poceni odnesel. Napiši svoj domači naslov, jaz ti bom pa poslal po pošti in tudi zaračunal.

  Vidiš, kako si zaslepljen. Torej praviš, da komunizem ni bil totalitaren? Narobe. Komunizem je bil zelo totalitaren. EU ga je pa tudi obsodila. To te pa boli.

  Normalno, da nihče ni obsodil krščanstva. Saj krščanstvo je dobro. Kar pa naštevaš pa ni nujno samo slabo. Križarske vojne so posledica islamskega nasilja nad kristjani pred tem. Inkvizicija je bila za tiste čase napredek – prvi pravni sistem za tiste čase (po rimskem cesarstvu) in do neke mere temelj sodobnega pravnega sistema, pokristjanjevanje pa samo po sebi ni nič slabega.

 14. Alter pravi:

  Vidim pa, da ste vsi tisti, ki ste nestrpni do drugače mislečih, obsedeni z mojo izobrazbo. Strah vas je.

 15. Pris Pris pravi:

  Ne, smiliš se nam.

 16. nimiy pravi:

  alter,

  poceni odnesel? koliko bi mi pa ti rad zaračunal za eno fotokopijo in znamko? pa ja nisi tak revež, da ne bi zmogel tistih pol centa? še posebej zato, ker boš bogato nagrajen. saj sem ti obljubil, da se ti javno opravičim in se okličem za bebca. a ni to dovolj. sicer pa ok, pošlji mi email na moj email in ti pošljem moj naslov.

  imam jaz bolj občutek, da tiste diplome nikjer ni.

 17. nimiy pravi:

  “Vidiš, kako si zaslepljen. Torej praviš, da komunizem ni bil totalitaren? Narobe. Komunizem je bil zelo totalitaren. EU ga je pa tudi obsodila. To te pa boli.”

  ne alter, nisem jaz zaslepljen, ampak ti funkcionalno nepismen. tebi razlika med komunizmom kot idejo in komunizmom kot državno ureditvijo, torej totalitarnim sistemom ni jasna. torej, EU ni obsodila ideje komunizma, obsodila je totalitarne sisteme, ki so temeljili na tej ideji. tako kot recimo nihče ni obsodil krščanstva kot ideje, za vse zločine, ki jih je povzročil totalitarizem katoliške cerkve, ki je temeljil na krščanstvu. a ti je zdaj kaj bolj jasno? če grem jaz jutri na ulico in začem ljudem razlagat komunistične ideje, me nihče ne bo zaprl, tako kot me nihče ne bo zaprl zato, ker bi na ulici širil krščanski nauk. zaprli pa te bi, če bi na ulici širil nacizem.

  ” Inkvizicija je bila za tiste čase napredek – prvi pravni sistem za tiste čase (po rimskem cesarstvu) in do neke mere temelj sodobnega pravnega sistema, pokristjanjevanje pa samo po sebi ni nič slabega.”

  tu se do konca pokaže, kako v dno duše si ti človek pokvarjen. če to, da nekoga prisiliš, da sprejme tvoj pogled na svet in če ga celo ubiješ zato, ker tega ni storil ni nič slabega in celo naprednega, potem zakaj sploh obsojaš komunizem? saj komunisti niso hoteli nič drugega kot “pokristjanit” vse državljane. seveda v imenu druge “vere”, ampak iz istih razlogov in na isti način, kot so to počeli inkvizitorji. tako da je res očitno, da si pacient.

  mislim, da s tabo nima res smisla. samo še tisto diplomo mi pošlji, ker me res zanima, katere je ta nesrečna univerza, ki je podelila takemu mentalnemu podhranjencu svojo diplomo. torej, pošlji mi email na konjenicazaaz@siol.net, da ti pošljem svoj naslov.

 18. Alter pravi:

  Nimy, ti kar tukaj v komentarje objavi svoje podatke, pa bo. Seveda ti bom pošteno zaračunal. Tvoji občutki te pa varajo – kot vedno.

  Meni je jasno, kar tebi ni. Floskula o dobrem komunizmu in ljudeh, ki so to zaj***, je neumnost. EU je obsodila komunizem kot tak. Komunizem je zločinski že kot ideja in to je obsodila tudi EU.

  Pa kaj potem, če te v Sloveniji nihče ne bi zaprl zaradi širjenja komunizma? Saj na Švedskem te tudi ne bi zaprli zaradi širjenja nacizma, pa še v marsikateri državi ne. Bi bilo pa prav, da vse, ki širijo komunizem zaprejo in jih naučijo, da je komunizem zlo.

  Noben totalitarizem ni temeljil na krščanstvu. Pravzaprav je krščanstvo tisto, ki je Evropo in Ameriko pripeljalo do svobodnih držav.

  Poglej se. Ne moreš mimo tega, da ne bi zraven mešal krščanstva.

  Ne Nimy, pokaže se, kako v dno duše si ti pokvarjen in lažniv ali pa neizobražen. Ti načrtno nočeš upoštevati zgodovinskega konteksta. Torej nočeš upoštevati dejstva, kakšno stanje je bilo prej in v katero smer se je razvijalo. Inkvizicija je predstavljala za tiste čase napredek.

  Komunizem pa je nasprotno – nazadovanje.

  In še to. Časi komunizma so minili. Tako, da samo zato, ker ne maram komunizma in ga imam za največje zlo, ki je doletelo človeštvo, še ne more biti razlog, da ne bi mogel diplomirati.

 19. nimiy pravi:

  alter,

  ok, pošlji na:

  peter toš
  prešernova ulica 13
  5000 nova gorica

  pa da vidimo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !