Huda jama Katin

Torek, 27. oktober 2009

Andrzeju Wajdi so v Katinu ubili očeta, oficirja Jakuba Wajdo. Wajda je posnel film o Katinu in napisal tudi knjigo tako o snemanju filma kot o svojih motivih zanj.

Poudarja, da so osrednja tema filma o Katinu skrivnosti in laži, ki so se širile o masakru: Katin je bil dolga leta tabu in najvišji “preizkus zvestobe Sovjetski zvezi”. Dokumenti, ki so jih razkrili ruski voditelji, danes dokazujejo, da je ukaz o likvidaciji poljskih oficirjev podpisal sam Stalin. Zato je za Waydo osrednja pripoved filma ne tista o umorjenih oficirjih, ampak o njihovih družinah, ki se sprašujejo: “Zakaj?” Na to vprašanje nimajo razumnega odgovora.

Zaradi tega je za Waydo film o Katinu zgodba o družinah, ki jih je za vedno raztrgalo, o veliki prevari, o okrutni resnici. To je film o trpljenju posameznikov in ne o vseprisotni politiki. Zato se je Wajda izogibal vprašanjem, na katera je že odgovorjeno in pričaral podobe, ki imajo veliko večjo čustveno težo. Anino vedenje Wajdo spominja na njegovo mater Anielo: nikoli se ni sprijaznila z dejstvom, da se oče ne bo nikoli vrnil z vojne, nikoli ni nehala iskati tudi najmanjših znamenj, ki bi potrdila njeno upanje.

Zato je Wajda napisal scenarij kot osebno zgodbo. V njej heroji niso moški, ki umirajo, ampak ženske, ki čakajo, ki upajo vsak dan, vsak trenutek, ki preživijo trpljenje in pričakovanje vrnitve. Naj bo to upanje pripoved filma – zveste in stanovitne v skoraj trdnem upanju, da je dovolj, da odprejo vrata in tam bo stal – mož in oče!

V kronologiji spremljamo osupljive sovjetske finte, ko so več kot pet desetletij skušali naprtiti katinski zločin nacistom. Na sojenju Hitlerjevi Nemčiji v Nürnbergu je polkovnik Pokrovski februarja 1946 obtožil Nemčijo množičnega umora poljskih vojnih ujetnikov v Katinskem gozdu pri Smolensku.

Ali ni to nekako znano? Ali ni Katin nekje blizu Hude jame? Tudi v rovu sv. Barbare v Hudi jami so zaprli skrivnost s štiristo kubičnimi metri in več kot desetimi pregradami v stometrskem zamašku. In potem je bil pred pregrado pograbljen pesek, ki je mimoidoče rudarje uklanjal v strahospoštovanje molka in laži. Ali se Janez Stanovnik ne obnaša kot sovjetski varuhi tabuja, ko je letos ob odkritju skrivnosti Hude jame razglasil, da so umorjeni v Hudi jami žrtve Jalte, Churchilla in Roosevelta? Pa po sklepih jaltske konference Jugoslovanov ne bi smeli vračati Titu in umorjene v Hudi Jami so umorili Titovi.

Če je odziv varuhov tabuja ob Hudi jami nenavadno podoben stalinskemu, pa je tudi upor zvestobe in upanje podoben Wajdinemu. Iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Črne gore so kapljala vprašanja, tipanja, upajoča ugibanja, ali je njihov oče, ded morda žrtev Hude jame. Osebna vprašanja, družinske drame. Tiste, ki čakajo zapisa, umetniške upodobitve.

Wajda ocenjuje, da med artističnimi odzivi na katinski zločin nekaj več pomenita le ena pesem in ena skladba. Nekam skromna bera za velik zločin in velik narod? Totalitarni tabuji ubijajo ne samo ljudi, ampak zatirajo tudi njihovo človečnost, ustvarjalnost, sočutje, solidarnost.

Zato sem vesel, da vas lahko povabim na razstavo slik, ki jih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije razstavlja Peter Štrovs. Podobe, ki nam spodmaknejo samoumevnost razumevanja sveta. Med podobami je tudi serija ovc na platnu. In med njimi naj omenim ovčki kot Titova pionirčka, ki se žogata na zeleni tratici. Pod zeleno tratico pa hudojamska zloženka prav tako titovske koščene sledi. Splača se videti!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 27. Oktober, 2009 ob 06:12 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

71 komentarjev na “Huda jama Katin”

 1. Rado Rado pravi:

  Strinjam se z Dežmanom in Waydo.
  Poglavitno vprašanje je zakaj. Zakaj je Stalin podpisal takšen ukaz?

  A vendar, vleči paralele med med Katlinom in Hudo jamo je lahko le poteza v nadaljevanju ideološkega boja. Ukaz za Katlin je bilo premišljeno dejanje pred II. svetovno vojno. Pomor bežečih ustašev in drugih kolaborantov pa predvsem refleksija na najbolj kruto morijo v dvajsetem stoletju. Na šest let trajajočo kaotično stanje, Na II. svetovno vojno.
  Dandanes je že poznan tki. vietnamski sindrom. Travme sodelujočih v vojni se vlečejo desetletja dolgo. Pričakovanje, da bo misel na maščevanje iz zmagovalcev izginila že v mesecu dni po 9. maju 1945, je v tem oziru utopično.

 2. APM pravi:

  Rado!
  Ne iskati razlike med Katinom in Hudo jamo.
  Tudi Huda jama je bila premišljeno dejanje. Komunistična oblast, takrat se je pri nas že utrdila, saj jo je ščitila močna Rdeča armada v zaledju, je ukazala pobiti svoje nasprotnike.
  Ti so bili pred vsem, ideološki in ne vojaški.
  Za zločine, ki jih je komunistična oblast naredila v Sloveniji je kot opravičilo prikazovala Jesenovac kot morišče 700.000 žrtev. Jesenovške žrtve so bile opravičilo za zločine v Sloveniji.
  Sedaj, ko je jasno, da je bilo v Jesenovcu pobitih 50.000 ljudi, je izgovarjanje na maščevanje samo še pravljica, ki jo pripoveduje brkati Janez svojim vnučkom.
  Opozoriilo Dežmana, da moramo poskrbeti za svoj Katin ( ker je Slovenija mala ima več Katinov) in s tem očistiti dušo sedanjim in bodočim rodovom je še kako na mestu!. Za očiščenje duše, pa je potrebna Resnica.

 3. NoMercy pravi:

  In potem je lahko samo Marija vrgla kamen v Jezusa, ko je pozval: prvi naj vrže kamen, ki je brez greha!!

 4. direktni pravi:

  Najprej naj Dežman razčisti sam s sabo ter ugotovi, kako se obnaša on sam, potem pa naj posplošuje zadeve in izpostavlja določene posameznike. Kajti med drugimi za njegovom plačo med drugimi prispevam tudi jaz, zato upravičeno pričakujem, da v svojih razmišljanjih ne bo enoznačen. V kolikor pa ga po novem plačuje RKC, pa se iskreno oproščam ….

 5. Franc Ajdovc pravi:

  Hm.

  A če na grozote opozarja po vetru obračajoči se in že drugič indoktrinirani bebček, so te grozote kaj manjše? Je Huda jama (in druga grobišča) manj boleča, če o njih govori majhen, nepomemben hujskaček? So morilci manj krivi, če se na njih spravlja wannabe zgodovinarček, včasih komunistek in pijanček, danes pa domobranček in vegetarijanček?

 6. Blaž pravi:

  Seveda gospod Dežman kako se obnašate! Kako si drznete razkrivati resnico po 70 letih in niste tiho kot ostale ovčice ,ki še vedno verjamejo in pišejo pravljice. Kaj vam je g. Dežman? Kaj je narobe z vami?

 7. NoMercy pravi:

  koko se je že dogajalo?
  Zaradi pobojev po 1945 so bile socialne krivice v 1930 in potem so se šle eni šolat v gmajno, da so drugi lahko kooperirali z okupatorjem. In ker so drugi točno vedeli (le kako??) kako bo po vojni so zato že pred 1941 iz služ zmetali vse potencialne revolucionarje.
  Nekje vmes pa so se partizani na Jalti uprli, da bodo sodelovali samo še z Rusi.
  Ob umiku pa je nemška armada predala vse ne-nemce angležem in američanom v ujetništvo.

 8. Franc Ajdovc pravi:

  No Mercy – in ostali bebčki – še enkrat vprašam:

  če na zločine in storilce opozarja moralno sporen in popolnoma nekredibilen osebek, so ti zločini kaj manjši in storilci kaj manj krivi?

  če imajo zločini neke vzroke in storilci neke razloge (pa magari tako bebave kot “to je posledica trpljenja med vojno” ali celo “to je zaradi socialnih krivic iz leta 1930″), so ti zločini kaj manjši in storilci kaj manj krivi?

  in – hipotetično – če za zločine leta 1945 obstajajo razlogi in če se storilci lahko sklicujejo na olajševalne okoliščine, zakaj tega ne predstavijo na sodišču?

  zakaj so junaki 1941-1945 zadnjih dvajset (petdeset?) let navadne usrane riti, pritlehni skrivači in bedni lažnivci – skratka, točno taki, kot so bili njihovi kolaborantski nasprotniki 1941-1945?

 9. Alter pravi:

  Direktni, tako, kot plačujemo Dežmana, plačujemo tudi Repeta in Pirjevca. Onadva sta pa res ekstremista – samo v drugo smer.

 10. NoMercy pravi:

  @ Alter: če prav razumem potem smo preveč socialna država da plačujemo zagovornika poražene strani => JD_a?

 11. direktni pravi:

  Kakorkoli že, nismo tako bogati, da bi plačevali nekoga zato, da nam bo odkrival toplo vodo …. pa čeprav na sebi ciničen in primitiven način.

 12. Alter pravi:

  Jaz se popolnoma strinjam s tem, da se ukinejo sredstva komunajzerjem. Seveda pa je treba še vedno nameniti sredstva, da se odkrije vse zločine komunizma – zločini nasprotne strani so že dolgo razkriti.

 13. direktni pravi:

  Očitno me nisi razumel, ali pa me nisi želel razumeti, pa saj je vseeeno ….

 14. Alter pravi:

  Seveda sem te razumel. V nos ti gre, ker ne trobi v isti rog kot komunajzerji, ampak opozarja na komunajzerske zločine.

 15. direktni pravi:

  Kaj si tudi ti eden tistih, ki so prepričani, da je svet le črn ali pa bel? Briga me za zločine tako enih kot drugih, oboji imajo krvave roke, ampak Dežmana še nisem slišal obsojat zločine domobrancev. Toliko o njegovi nepristranskosti, da se razumemo ….

 16. nimiy pravi:

  ovce so bili vsi tisti, ki so dovolili, da jih v imenu neke ideologije vlečejo za nos. tako da je tista slika na ravni propagandnega materiala. moral bi naslikati dve ovci, eno komunistično in eno domobransko, ki si podajata bombo. pod nima pa bi potem lahko ležala trupla nedolžnih ljudi, ki so zaradi takih igric trpeli ali pa celo izgubili življenje.

  se pa strinjam z direktim. dokler bo dežmanu tako zelo hudo samo za žrtve ene ideologije, potem je ta njegova bol malo iz trte zvita.

 17. polde pravi:

  Dvolj je pravljic za lahko noč. Zbudi se! Na dan prihaja resnica. Dolgo zatajevana.Pri prepoznavanju zgodovine moramo pustiti zgodovinarjem svobodo o pisanju realne pol-preteklosti, da ne bo slika iznakažena poznejšim rodovom.

 18. APM pravi:

  Nimy!
  Žrtve “druge ideologije” so bile večkratno bogato poplačane. Živele so in še živijo v priviligiranem položaju. Za njih je bilo vedno dovolj odličnih delovnih mest, štipendij, popustkov pri šolanju in še in še. Vse žrtve “druge ideologije” so večkrat poveličevane, ovekovečene na spomenikih, knjigah, filmih in povsod, kjer jih je možno poveličevati. Po njih se imenujejo ulice, trgi, šole, bolnišnice, domovi za starejše, knjižnice in še in še.
  Žrtev “prve ideologije” pa še niti nismo vseh pokopali, ker je to pač drugorazredna tema.

 19. nimiy pravi:

  apm,

  ti govoriš bolj o nosilcih ideologije, ki so pač premeteno zlorabljali naivnost množic in se v imenu ideologije osebno okoriščali. to so bili večinoma ljudje, ki jim je bilo jasno, da je socializem bil samo dim, s katerim so pač prikrivali svoje skrajno nesocialistično početje.

  problem, s katerim se soočamo danes ni v tem, da ni pripravljenosti, da se obsodi komunistične zločine, ker to je nek splošen konsenz o kateri se sploh več ne dabatira. problem je v tem, da se skuša izvesti tako revizijo zgodovine, ki bi stvari spet pripeljala v skrajnost in popačenost. skratka, komunistične zločine se skuša izrabiti za rehabilitacijo kolaboracije ter njenih zločinov.

  kar večina ne razume je to, da smo slovenci imeli to nesrečo, da se nam je med drugo svetovno vojno zgodil ideološki konflikt, ki nas je v vsakem primeru obsodil na pogubo. imeli smo komuniste, ki so sicer organizirali in vodili upor proti okupatorju, kar je pač pohvalno, žal pa niso premogli pluralnosti. na drugi strani smo pa imali klerikalce, ki so sicer bili do neke meje pluralni, ampak kaj ko so se spetljali s okupatorjem in se s tem povsem diskriditirali. vse tiste zdrave sile, ki jih je slovenska družba takrat premogla pa niso bile dovolj močne, da bi lahko na kakroli vplivale.

  kar hočem reči je pa tudi to, da če se dva odločita da se bosta tepla, potem ju ne moreš enoznačno označiti za žrtev in krvnika samo zato, ker je v tem boju eden zmagal, drugi pa izgubil.

 20. Alter pravi:

  Direktni, domobranske zločine so vsi obsodili že leta 1945 – marsikoga po krivici. Zato res ni nobene potrebe, da zdaj, ko kritiziramo komunizem, da bi morali vsakič popljuvati še drugo stran.

  Še ena patetičnost od Nimyja, ki si tako grozno želi prikazati komunizem lepši, kot je bil v resnici – na najbolj patetičen način – da poskuša nasprotnike tlačiti in blatiti.

  Po drugi strani pa ponavaljaš isto neumnost – saj komunizem/socializem je dober, samo ljudje niso. V resnici je ravno obratno. Ljudje smo dobri, samo komunizem in socializem sta zlo.

  Nobene rehabilitacije kolaboracije ni tukaj, kajti ni kaj rehabilitirati, ker kolaboranti niso ničesar krivi. V kolaboracijo so jih pahnili komunajzerji – zato oni nosijo krivdo tudi za vse žrtve kolaboracije.

 21. APM pravi:

  Večkrat sem že zapisal, da so bili izdajalci maščevani, saj so jih pobili že med vojno, dokončno pa po vojni.
  Komunisti so bili tako temeljiti, da niso pobili le izdajalcev, tevč tudi tiste, ki so jih osumili izdajalstva, pa njihove sorodnike in znance, pa otroke. Pobili so tudi mnogo razrednih sovražnikov, katerih greh je bil v tem, da so imeli preveč zemlje, podjetje, trgovino in podobno.
  Pobili so tudi okrog 400 duhovnikov.
  Med pobitimi je bilo morda 10% pravih klavcev, pravih izdajalcev torej ljudi, ki bi jim lahko sodili. Če bi jim sodili po zakonih in maniri Neurnberškega sodišča, bi jih od tega obsodili na smrt morda 30%, ostale bi obsodili na zaporne kazni, morda pa bi kakšnega celo samo opomnili.
  In sedaj se človek sprašuje, od koga zahtevajo komunisti opravičilo? Mar od mrtvih? Mogoče od nedolžno pobitih?
  H kaznovanim je potrebno pišteti še okrog 200.000 lastnikov premoženja, ki jim je bilo zaplenjeno. V veliki meri Rimokatoliški cerkvi.
  Mar se naj ti opravičujejo?
  Teror je bil strahoten, tako, da je mnogo ljudi emigriralo.
  Tudi ti so bili na indeksu in označeni kot sovražna emigracija. Med njo so šteli tudi zavedne slovenske emigrante, ki so Slovenijo zapustili že pred vojno, niso se pa sprijaznili, da so jo osvobodili komunistični vandali. Mar se naj ti opravičijo?
  Tukaj je še plemstvo ( brez Jelinčiča), ki ni krivo, da pripada rodu plave krvi. Tudi te so očistili in spravili v veliki meri pod zemljo. Mar se naj ti in njhovi potomci opravičijo?
  Ko bodo vse te krivice razjasnjene, ko bo komunistična starn uvidela, da je pohabila Slovenijo, taktrat bo nastopila demokracija. Če pa komunistom in zlasti njihovim naslednikom že skromna resolucija povzroča takšne težave, da je ne morejo sprejeti v Parlamentu, potem pa se vidi za kakšne paranojike gre.
  In to Nimy še zdaleč ni drugi pol nihaja, to je šele začetek demokracije.

 22. nimiy pravi:

  psiholog alter,

  očitno so te v tisti tvoji šoli za psihologijo pozabili naučiti funkcionalne pismenosti. kje sem jaz skušal prikazati komunizem kot lepši je jasno samo tebi. glede na to, kolikokrat sem ponovil, da so zločini komunizma nedvomni in jasni, bi ti počasi lahko prišlo, da bi kaj razumel. ampak problem tvoje patologije je v tem, da imaš lahko debato z nekom, ki se s tabo ne strinja samo tako, da ga označiš za komunista. si pač psihopat, mislim, psiholog.

  alter, ja, ljudje smo dobri, samo krščanstvo je zlo – križarske vojne, inkvizicija, pokol indijancev itd. a se strinjaš, psiholog?

  alter, še vedno ti ni jasno, da je kolaboracija sama po sebi zločin. naj ti to razloži tvoj idol janša, če ti pač to ni jasno. ampak očitno se z njim ne strinjaš. si pač psiholog, a ne?

 23. Alter pravi:

  .

 24. Alter pravi:

  Nimy, nič se ne izgovarjaj. Ti ne veš, kaj je to branje med vrsticami. Zelo očitno je, kaj te boli. Sicer se ne bi tako trudil napadati tistih, ki smo proti komunizmu. Pa tudi se ne bi trudil ponavljati lažnive floskule, da je komunizem čisto v redu, samo ljudje so vsakokorat zaj***.

  Jaz ne označim vsakega za komunista. Za komunista označim le tiste, ki dejansko ste.

  Vem, da je komunizem zlo, krščanstvo pa ni. Ostalo sem ti razložil v prejšnji temi.

  Ti očitno ne dojameš, da kolaboracija sama po sebi ni zločin. Če ti to ni jasno, naj ti to razloži tvoj idol Kučan – povprašaj ga za komunistično kolaboracijo z nacisti.

  Ne znaš niti utemeljiti, zakaj je po tvoje kolaboracija kar zločin. Po tvoji logiki so bili vsi Nemci, ki so kolaborirali z zavezniki zločinci.

 25. Alter pravi:

  Ali, če citiram… Komunizem je pobil le 100 miljonov ljudi, dajmo mu še eno možnost.

 26. Pris Pris pravi:

  @nimiy:
  FYI, Alter je bolestno zadrt levičar, ki skuša z ekstremistično glumo očrniti povsem legitimne desničarske ideje in od njih odtujiti čim večje število razmišljajočih konzervativnih osebkov. Stara provokacijsko-kontrapropagandna metoda!

  S takimi podtaknjenci pa je argumentirana debata nemogoča!

 27. direktni pravi:

  Alter je predvsem psiho in bolnik … le da se tega na zaveda

 28. Alter pravi:

  Pris, tudi taki poskusi diskreditacije so bili neučinkoviti.

  Sprijazni se, komunizem je zlo.

 29. Pris Pris pravi:

  Nikoli nisem trdil, da ni.

 30. nimiy pravi:

  alter,
  jaz te ne napadam, ker si proti komunizmo, ker jaz zagotovo nisem za komunizem. v bistvu te sploh ne napadam, samo opozarjam na tvoje zmote.
  saj vem, da logika bolj spata k matematiki ali pa filozofiji, ampak tudi kot psiholog bi moral bit vsaj malo vešč nekega logičnega razmišljanja.
  recimo da se strinjava, da so ljudje dobri, komunizem je pa slab. če te vprašam, zakaj je komunizem slab, mi boš seveda odgovoril da za to, ker so zaradi njega ljudje trpeli. in se tudi strinjam. to pomeni, da komunisti niso delali zločinov zato, ker so bili slabi ljudje, ampak ker jih je v to komunizem prisilil. tako praviš ti a ne?
  sedaj mi pa prosim pojasni, zakaj je morila cerkev? ker če tvoja logika drži, potem cerkev ni morila zato, ker so bili njeni ljudje pokvarjeni, ampak jih je v to prisililo krščanstvo. tako kot komuniste komunizem. po tvoji logiki, ne moji. torej, če nekdo ki je komunist ubija ne zato, ker je slab človek, ampak zato, ker je komunist, potem tudi vernik ubija ne zato, ker je slab človek, ampak zato, ker je vernik. skratka, tako komunizem kot krščanstvo sta kriva zato, da so dobri ljudje bili prisiljeni delat zločini. to pač ti trdiš. če ti kot psihologu to ni jasno, bi ti pa moralo biti jasno vsak kot nekomu, ki pozna osnove logičnega sklepanja.
  kolaboracija pomeni sodelovanje z okupatorjem. okupator je pa tisti, ki napade neko drugo državo in si jo poskuša podrediti. vsaka država smatra to kot zločin. je ni izjeme. kolaboracije nastane takrat, ko neka država napade neke drugo državo, določeni pripadniki tiste države, ki je bila napadena pa se odločijo, da bodo napadalcu pomagali. to je potem kolaboracija. kolaboracije je bila recimo to, ko so nas JLA napadle, nekateri slovenski državljani pa so ji pri tem pomagali.
  kar se pa tiče nemcev, ki so pomamgali zaveznikom pa tu ne gre za kolaboracijo v istem smislu, ker nemčija je predstavljala agresorja ne pa tistega, ki je bil napaden. in seveda pravno gledano iz stališča takratnega nemšega pravo so bili to zločinci in so jih tudi za to primerno kaznovali, ni pa ta kazen bila moralno upravičena, ker so pač nemci delovali zločinsko, tako, da je bil upor proti njim, tudi v smislu kolaboracije, moralno upravičen, čeprav po nemškem pravu zločin.
  kar pa seveda ne velja za slovenske domobrance. oni so pomagali tistim, proti katerim se je borila vsa evropa in ves svet – nacizmu. tako da njihova kolaboracije je bila tako pravno, kot moralno zločin. tisti, pa ki so se recimo po vojni upirali komunizmu in sodelovali z zahodom pa jih ne moremo imeti za zločince v moralnem smislu, ker je seveda bilo njihovo prizadevanje za demokracijo moralno upravičeno, čeprav po zakonu takratne SFRJ kaznivo. ampak tako kot je bil zločinski nacizem, ki so mu pomagali domobranci, tako je bil zločinski komunizem. tako da upor proti nacizmu in komunizmu je v vsakem primeru moralno utemeljen, čeprav pravno sankcioniran in označen za izdajo. ampak ne verjamem, da ti to sploh razumeš.
  sem te pa že enkrat vprašal, kdaj je kolaboracija zločin, pa mi seveda nisi znal ali hotel odgovorit, tako da morda ti bo uspelo sedaj?

 31. Pris Pris pravi:

  Nimiy, škoda časa za osebo, ki potrdilo od psihiatra enači z diplomo iz psihologije. ;)

 32. nimiy pravi:

  pris,

  točno to imam tudi sam na sumu. očitno si tip predstavlja, da postaneš po obisku na psihiatriji psiholog.

 33. Alter pravi:

  Pris, lagati ni lepo.

  Nimy, ti me napadaš zato, ker ne pristajam na tvoje relativiziranje, kjer želiš komunizem pokazati kot enakovrednega dobrim idejam – v smislu, saj so vsi delali svinjarije.

  S tem poskušaš prikriti svojo čustveno navezanost na komunizem. In ne opozarjaš na moje zmote, ker jih ni – vsaj ne tam, kjer jih vidiš ti.

  Logičnega razmišljanja manjka pri tebi. Zato pa potem flancaš take neumnosti. Na tak način, kot ti to počneš, lahko dokažeš karkoli – pa ne vidiš pri sebi napak v razmišljanju.

  Ljudje, ki so v imenu zločinske ideologije delali zločini, so bili tudi sami zločinci – zlo paše na zlo. Dobri ljudje pa so trpeli. In komunisti so čisto konkretno izvajali idejo – revolucija, diktatura proletariata, nacionalizacija (kraja zasebnega premoženja) – to je vse del komunistične ideologije. Samo psihopat lahko reče, da je komunizem kot ideja dober.

  Na tvoje provokacije in nenehno vlečenje krščanstva na dan, pa sploh ne mislim odgovarjati. Samo na to te bom spomnil. EU je obsodila komunizem, krščanstva pa ne. In še to. Pri krščanstvu so se stvari razvijale v smeri večje svobode in večjega napredka. Pri komunizmu je šlo obratno.

  Enako je pri kapitalizmu, ki mu taki in drugačni socialisti očitate vse mogoče svinjarije. Stvari so se iz slabših razvijale na boljše.

  Pa si le prišel do ugotovitve, da ni vsaka kolaboracija zločin. Samo obrniti sem moral situacijo.

  Torej z drugimi besedami – večinski narod te zatira, ena druga država napade državo v kateri živiš in se postaviš na stran okupatorja. Je to zločin?

  Seveda si spet zabluzil tja v tri krasne pri svojem obsojanju domobrancev. Tvoje obsojanje domobrancev gre v tem smislu – nekdo te napade, ti ga v samoobrambi ubiješ, potem te pa na sodišču obsodijo umora in ne upoštevajo dejstva, da te je človek napadel.

  Isto je bilo pri domobrancih. Komunisti so najprej pobijali Slovence, potem so se pa uprli – z vaškimi stražami, kasneje pa so ustanovili domobrance.

  Domobrancem torej ne moreš očitati nič drugega kot simbolične krivde, ker so se borili na strani Nemcev. Komunistom lahko očitaš dejansko praktično krivdo za vse – tudi za domobransko kolaboracijo, ki je bila posledica komunističnega nasilja.

  Glede na to, da domobranci druge možnosti niso imeli (gledanje z današnjega vidika ne šteje), jih ne moremo označiti za zločince, komuniste pa lahko.

  In jaz nikoli nisem trdil, da je kolaboracija zločin. Druge stvari so tiste, ki so odločilne, ali je nekaj zločin ali ne.

 34. Alter pravi:

  Ampak to ukvarjanje z mojo izobrazbo vas pa res boli. V komunizmu so politične nasprotnike pošiljali tudi na psihiatrijo in jih zaprli, kot neprištevne.

  Danes tega ne morete več početi. Lahko samo po forumih trosite take flance – seveda s tem diskreditirate sami sebe.

  Zakaj vam je vsem vam socialistom tako težko sprejeti, da nekdo, ki ima visoko izobrazbo in zna logično razmišljati, razmišlja drugače – in ne mara komunizma niti kot ideje. Logično sklepanje pripelje do tega, ker vam pokažem na napake, ki jih delate – to vas pa boli, sploh, ker ste prepričani, da ste samo zaradi ideologije nekaj več.

 35. nevenka nevenka pravi:

  Alter, tvoje flance ne bolijo nikogar. Samo v posmeh si svoji izobrazbi. In moja prijateljica, ki je profesor razvoijne psihologije na Ljubljanski univerzi, pravi, da psihologijo kot študij izbirata samo dve vrsti ljudi. Večina je tistih, ki nezavedno iščejo pomoč sama sebi in manjšina tistih, ki jih to v resnici znastveno zanima in imajo potrebo, da bi pomagali drugim. Ti si silno povprečen in ves čas opletaš s svojimi obrambnimi mehanizmi, pomanjkljivim znanjem in nezadostno kritičnostjo. No, to slednje je pa malce boleče za vsaka razumna ušesa. Tvoja agresija je nadvse dolgočasna. A meni se zdi škoda človeka za tako skrajno enoumje, slepo za vsako argumentacijo. Hujši si od vsakega talibana, kar razpočil se boš.

 36. Alter pravi:

  Nevenka, še kako vas vse bolijo moje ugotovitve. Zato se pa oglašaš in se me trudiš prepričati, da te ne.

  Jaz sem lahko v posmeh svoji izobrazbi, ti pa ne moreš biti, ker je nimaš.

  Tvoja prijateljica nezavedno išče pomoč sama sebi. Ti pa svoje travme projiciraš name.

  Pa še to. Pri meni agresije ni. Jo pa sprožam pri vas komunajzerjih – to pa zelo, ker me potem napadete kot stekli psi. Kar sebe poglej. Vse pisanje samo o tem, kakšen naj bi bil jaz – in to samo zato, ker ne sprejemam neumnosti o nekem dobrem komunizmu, kjer so samo ljudje zaj***.

 37. Pris Pris pravi:

  Alter, prav nič nas ne bolijo tvoje “ugotovitve”, ti si nam samo smešen, kot kak dvorni norček. Oglasi se še kaj, potrebujem svojo vsakodnevno dozo smeha. Navsezadnje je naslov tega bloga “Meh za smeh”, tako da je naslov kar pravšnji. :D

 38. nimiy pravi:

  alter,

  zakaj je cerkev morila? samo to mi odgovori. če so vsi ljudje dobri, zakaj je cerkev morila? a mi znaš odgovorit?

 39. Alter pravi:

  Pris, tudi to, kar pišeš, je obrabljena fraza, v kateri pa se skriva jeza.

 40. nimiy pravi:

  alter,

  ti pač praviš, da so ljudje ubijali zaradi komunizma. vsi vemo, da komunizem, kot družbeno gibanje, temelji predvsem na komunističnem manifestu, ki sta ga napisala marx in engels. torej, izzivam te, da v tem tekstu najdeš odlomke, kjer je eksplicitno napisano, da je treba recimo nasprotnike komunizma ubijati. ker zanimivo, krščanstvo temelji na tekstu, v katerem je v več kot enem primeru zapisano, da je treba nasprotnike krščanskega boga ubijati. torej, a ni to lep dokaz, da je krščanstvo krivo za zločine, ker je kristjanom v bibliji lepo povedano, da je treba nasprotnike ubijati. a lahko to trdiš za komunistični manifest? prosim za dokaze.

  kar se tiče krščanstva pa:

  Anyone arrogant enough to reject the verdict of the judge or of the priest who represents the LORD your God must be put to death. Such evil must be purged from Israel. (Deuteronomy 17:12 NLT)

  torej, biblija ok kristjanov izrecno zahteva, da ubijajo tiste, ki zavračajo sodbe duhovnikov.

  “If a man lies with a male as with a woman, both of them shall be put to death for their abominable deed; they have forfeited their lives.” (Leviticus 20:13 NAB)

  biblija tudi od kristjanov zahteva, da je treba ubiti vse homoseksualce.

  A man or a woman who acts as a medium or fortuneteller shall be put to death by stoning; they have no one but themselves to blame for their death. (Leviticus 20:27 NAB)

  biblija od kristjanov tudi zahteva, da se pobijejo vsi, ki se ukvarjajo z vedeževalstvom.

  They entered into a covenant to seek the Lord, the God of their fathers, with all their heart and soul; and everyone who would not seek the Lord, the God of Israel, was to be put to death, whether small or great, whether man or woman. (2 Chronicles 15:12-13 NAB)

  biblija tudi zahteva, da se pobije vse, tako moške kot ženske, ki niso pripravljeni sprejeti krščanskega boga.

  pa še veliko je takih odlomkov.

  skratka, očitno si imel prav. kristjani niso slabi ljudje, ampak so pobijali zato, ker jih je v to prisililo krščanstvo. krščanstvo od ljudi zahteva, da so morilci, da pobijajo vse tiste, ki se ne strinjajo z njihovo vero ali pa počnejo stvari, ki so v nasprotju s krščanstvom.

  sedaj pa prosim za dokaz, da isto velja za komuniste. kje v komunističnem manifestu piše, da je treba kogarkoli ubiti?

 41. Alter pravi:

  Itak, da so ubijali zaradi komunizma. Saj komunizem že kot ideologija zapoveduje ubijanje. Marx je več energije posvetil razrednemu boju kot pa končnemu stanju.

  Zdaj pa že več pišeš o krščanstvu kot o komunizmu, ker si brez argumentov. Daj si že dopovedati, da je komunizem že kot ideja zlo. In EU je obsodila vse skupaj.

  Ne glede na to, kaj pišeš o krščanstvu, ne boš spremenil dejstva, da je komunizem zlo že kot ideja, ki je sprožilo še toliko več gorja na svetu, ko so jo realizirali.

  V Bibliji nikjer ne piše, da je treba nasprotnike nekrščanskega Boga ubijati. To je pa čisto tvoja laž.

  Prvi odstavek je iz Mojzesove postave, ki je veljal le za Jude, za kristjane pa itak nikoli ni veljalo. Enako velja za naslednje odstavke.

  Seveda je treba upoštevati tudi zgodovinski kontekst – tisočletja nazaj, kjer je bilo tako nasilje vključno s kaznimi nekaj normalnega v vseh civilizacijah.

  Pojma nimaš. Pogooglal si, našel prvo do krščanstva sovražno stran in naplozal nekaj. S tem ravno kažeš svojo patetičnost in zaslepljenost. Enostavno ne moreš sprejeti dejstva, da je komunizem zlo (od ideje do realizacije), krščanstvo pa ni.

 42. nimiy pravi:

  alter,

  dokazi? kje so dokazi? to tvoje blebetanje ne pomeni nič. če je marx kje napisal, da je treba nasprotnike komunizma pobijati, potem mi prosim to citiraj. kje je to napisal? če tega nisi sposoben, pomeni, da lažeš.

  “V Bibliji nikjer ne piše, da je treba nasprotnike nekrščanskega Boga ubijati. To je pa čisto tvoja laž.”

  to piše v stari zavezi in ni moja laž. dokaz, da lažeš ti.

  They entered into a covenant to seek the Lord, the God of their fathers, with all their heart and soul; and everyone who would not seek the Lord, the God of Israel, was to be put to death, whether small or great, whether man or woman. (2 Chronicles 15:12-13 NAB)

  “Prvi odstavek je iz Mojzesove postave, ki je veljal le za Jude, za kristjane pa itak nikoli ni veljalo. Enako velja za naslednje odstavke.!”

  he he, ma koga farbaš. katoliška cerkev priznava tako staro, kot novo zavezo. sicer pa nima veze. kaj pa tole? he he

  Te moje sovražnike, ki niso hoteli, da bi jim jaz zakraljeval, pa pripeljite sèm in jih pobijte pred menoj. (Evangelij po Luku, 19-27)

  a vidiš, kako krščanstvo uči pobijanja vseh tistih, ki ne sprejemajo krščanskega boga.

  sedaj pa mi prosim dokaži, kje to od komunistov zahteva komunistična “biblija”. dokazi, alter, dokazi ti delajo probleme.

  “Seveda je treba upoštevati tudi zgodovinski kontekst – tisočletja nazaj, kjer je bilo tako nasilje vključno s kaznimi nekaj normalnega v vseh civilizacijah.”

  ja, alter, ampak ti trdiš, da so ljudje dobri in da jih v zločine prisili ne njihova pokvarjenost, ampak ideje. torej, kaj je povzročalo to nasilje?

  “Pojma nimaš. Pogooglal si, našel prvo do krščanstva sovražno stran in naplozal nekaj. S tem ravno kažeš svojo patetičnost in zaslepljenost. Enostavno ne moreš sprejeti dejstva, da je komunizem zlo (od ideje do realizacije), krščanstvo pa ni.

  a to, kar sem napisal ne piše v bibliji? in če je komunistična ideja zahteva od svojih simpatizerjev da ubijajo, potem mi prosim to dokaži tako, kot sem ti jaz lepo dokazal za krščanstvo. v bibliji piše, da je treba nasprotnike krščanstva tudi ubijati. sedaj mi pa dokaži, da enako velja za komunistični manifest. luzerček. he he…

 43. nimiy pravi:

  v bistvu so bili vsi komunisti kristjani. LOL

  ker to je skoraj tako, kot bi kopiral kakšnega stalina ali pa tita, ampak lej ga hudiča, to je rekel jesus… torej, komunisti so samo poslušali jezusa in pač pobijali vse svoje sovražnike… he he

  Te moje sovražnike, ki niso hoteli, da bi jim jaz zakraljeval, pa pripeljite sèm in jih pobijte pred menoj. (Evangelij po Luku, 19-27)

 44. Alter pravi:

  Nimi že spet začenja s svojo lajno.

  Če ti ni dovolj, kar sem jaz napisal, pa povprašaj Tineta Hribarja, ki je sam priznal, da je bil zagrizen komunajzer. In on prvavi točno tako. Komunizem je že kot ideja zločinski – tako kot nacizem. Oba je izenačil.

  Krščanstvo je dobra stvar.

  Če je tvoj idol Marx, potem te je pa lahko le sram. Kaj pa je drugega revolucija kot nasilje, klanje in pobijanje?

  Ti Nimy lažeš, kar sem ti lepo dokazal, s tem, ko sem ti razložil, kaj pomenijo in na kaj se nanašajo citati iz Biblije. Vidiš tvoj fanatizem – ne sprejmeš razlage, ker potem bi krščanstvo postalo lepše, tega si pa ne moreš dovoliti.

  Če ti misliš, da koga farbaš, se motiš. Katoliška Cerkev priznava staro zavezo, ja. Ker pa pojma nimaš o Bibliji, ampak si samo pograbil prvo do krščanstva sovražno spletno stran, pišeš neumnosti.

  Jezus je kar nekajkrat rekel – tako je v Mojzesovi postavi, jaz pa vam pravim… Torej je Jezus marsikaj spremenil…

  Tukaj je gre za tvoj obrambni mehanizem. Enostavno si ne moreš dovoliti, da bi tvoj sovražnik št. 1 (posledica dolgotrajnega komunajzerskega mišljenja) bil boljši od komunizma.

  Saj v Bibliji tudi piše “Ni boga”, pa se še nisi spomnil, da bi rekel, da Biblija uči ateizem.

  Ne veš niti tega, da so citati iztrgani iz konteksta in načrtno zavajajoče interpretirani.

  Ali se ti v tvojem prepričanju, da je komunizem dober, samo ljudje so zaj***, ne zdi nekaj hudo narobe ob dejstvu, da se je komunizem vedno in povsod enako ponesrečil. Komunizem so namreč izvajali popolnoma korektno. Revolucija – Marx je dovolj dobro utemeljil, da ne gre za neko filozofsko flancanje, ampak za konkretno nasilno in krvavo revolucijo. Diktatura proletariata – isto sranje.

  Torej – komunizem je že kot ideja zlo – in povsod je dal enake rezultate. Samo budale bi še enkrat probale in upale na drugačen rezultat.

 45. Alter pravi:

  Pa poglejmo še malo the big picture.

  Če pogledamo krščanstvo in judovstvo – gledano s stališča današnjega časa, se je v preteklosti tudi pri krščanstvu dogajalo veliko nasilja. Samo takrat je bila situacija taka, da nobena velika civilizacija ni bila, kar se tiče humanosti nič boljša. Pobijali so po v vseh ostalih civilizacijah.

  Trend pri krščanstvu pa je šel na boljše. Ravno po zaslugi krščanstva je svet, ki temelji na krščanstvu danes najbogatejši in najbolj razvit. In to je naš svet dosegel brez tujega vpliva. Vse ostale civilizacije (recimo Azija itd…), so spremenile svojo miselnost šele pod vplivom evropske krščanske miselnosti, ki je bila superiorna vsem ostalim.

  Ko so Evropejci odkrivali druge celine, je bilo najbolj presenetljivo ravno to, kako so bili superiorno napredni napram vsem ostalim.

  Kaj pa je prinesel komunizem?

  Kjer koli so ga uvajali, je prinesel revščino, bedo, nazadovanje in en kup pobitih ljudi. Marx res ni nikjer napisal, da bo komunizem prinesel revščino in bedo in nazadovanje (čeravno nasilje na nekomunisti je zapovedal), je pa vedno prinesel natanko to. Drugačnega rezultata pa sploh ne more dati.

  Ravno tu se lepo pokaže, zakaj je krščanstvo nekaj dobrega, komunizem pa zlo.

 46. nimiy pravi:

  he he, alterček je postal živčen, ko sem mu dokazal, da je krščanstvo zločinsko, ker od svojih vernikov zahteva, da pobijajo drugače misleče. sedaj pa obsoja uboge komuniste, ki so samo sledili nauku jezusa kristusa, ki pravi,

  Te moje sovražnike, ki niso hoteli, da bi jim jaz zakraljeval, pa pripeljite sèm in jih pobijte pred menoj. (Evangelij po Luku, 19-27)

  seveda če bi komunisti poslušali marxa, potem ne bi pobijali vseh, ki so jih imeli za sovražnike, ker marx ni nikjer učil, da je treba sovražnike komunizma pobijat, tako kot uči biblija. naš psiholog alterček je pa sedaj tako jezen, ker so komunisti bili veliko boljši pri izvrševanju božje besede in se kot kristjan počuti užaljen, ker so komunisti bolj sledili bibliji kot pa kristjani. komunisti so namreč pobili veliko več svojih sovražnikov, kot pa kristjani in zato je alterček užaljen in sovraži vse komuniste. ker so komunisti dokazali, da so boljši kristjani od kristjanov samih, ker so v veliko večji meri sledili božjim besedam, da je treba sovražnike ubijati.

  pa še nekaj je, alterček je jezen na komuniste, ker so se izkazali za zelo napredne in so že med drugo svetovno vojno vedeli, da če ne bojo ukrepali bo postala zemlja preveč naseljena in to je slabo za ekologijo. alterček zameri komunistom tudi to, da so tudi takrat kopirali od kristjanov. kajti tako kot so kristjani med inkvizicijo metali v reke ljudi obtežene s kamni, ki so jih obtožili čarovništva in so potem rekli, da če jim bo uspelo priplavati na površje, potem je to dokaz, da so res čarovnice, če ne pač jebat ga. he he in od njih so kopirali komunisti, ki so tudi metali ljudi v jame, ker so jih sumili narodne izdaje, in potem so vrgli za njimi še ene par bomb in so rekli, če jim bo uspelo prilesti iz jame to pomeni da so izdajalci, če ne pa jebat ga. tako da so komunisti že takrat dokazali, da se veliko bolj držijo krščanskih naukov in fint kot pa kristjani, kar seveda našega alterja zelo muči in jezi.

  a si mi poslal svojo diplomo?

 47. nimiy pravi:

  alter,

  sem poslušal tvoj nasvet in šel brati hribarja, ki pravi tudi to:

  ” V tem letu sta papež in duče, Pij XI. in Mussolini, namreč podpisala konkordat, po katerem je RKC dobila svojo državo, Vatikan, poleg tega pa še vrsto privilegijev. Malo pred ljubljanskim evharističnim kongresom je papež podpisal podoben konkordat tudi s Hitlerjem. Torej ni res, da je bil sporazum med Hitlerjem in Stalinom, Ribbentropom in Molotovom prvi; prvi sporazum te vrste je bil med Mussolinijem in Hitlerjem na eni strani in papežem Pijem XI. na drugi strani. Zato Boris Pahor povsem pravilno ugotavlja, da se je ljubljanska cerkvena hierarhija začela konkordatsko, drugače rečeno, kolaborantsko obnašati že na začetku tridesetih let in ne šele po dogodkih v Španiji.”

  he he he he… kdo je prvi paktiral s hitlerjem? he he he he

 48. nimiy pravi:

  alter,

  tako da je sedaj nedvoumno dokazano, da so pravi zločinci ravno kristjani. kristjani so tisti, ki jih njihova vera uči, da morajo pobijati sovražnike, komunisti pa so potem kristjane kopirali. ravno tako so komunisti samo kopirali katoliško cerkev, ki je prva paktirala s hitlerjem, potem jih je pa še stalin kopiral, ker je vedel, kako zelo pokvarjeni so kristjani in ker je hotel biti pokvarjen tudi sam, je pač seveda nujno moral kopirat katoliško cerkev, ker če ne bi izpadel luzer. prav tako so komunisti pri svojih političnih procesih kopirali kristjane, ki so svoje žrtve mučili toliko časa, dokler niso priznale, da so proti cerkvi in bogu. tako da je sedaj vsem jasno, da je krščanstvo tisto, ki je krivo za vse zlo na svetu, komunisti so jih pa samo kopirali. in zato alter sovraži komuniste, ker kopirajo kristjane.

 49. Alter pravi:

  Nimy, ti pišeš neumnosti, ker je jasno, da o krščanstvu nimaš pojma – tudi o komunizmu ne.

  Dokazal pa nisi ničesar. Sem pa jaz tebi dokazal, da je komunizem zločinski, krščanstvo pa ni bilo. Seveda si izmišljuješ vse stvari o krščanstvu, ki niso resnične.

  Ti poskušaš ves čas preusmeriti pozornost iz komunizma na krščanstvo. Komunizem pa je zločinska ideologija, krščanstvo pa ni.

  Komunajzerji so poslušali Marxa, saj so pobili vse, ki niso razmišljali po komunajzersko. Marx je namreč učil zločinsko in krvavo revolucijo in je učil zločinsko diktaturo proletariata.

  Komunizem je zločinski že, ker ne priznava človekovih pravic.

  1. pravica do življenja
  2. pravica do zasebne lastnine
  3. pravica do svobode govora
  3. pravica do svobode gibanja
  4. pravica do svobode mišljenja
  5. pravica do svobodnega poslovanja
  6. pravica do podjetništva
  7. pravica do biti drugačen

  Ja. Bral si Hribarja, pa kot vedno poskušaš pozornost obrniti iz komunizma na krščanstvo.

  Daj potrudi se in priznaj, da je komunizem največje zlo, kar je doletelo svet, krščanstvo pa je dobro.

  Prvi so zares paktirali s Hitlerjem tvoji ljubljeni komunajzerji. Tega dejstva ne boš spremenil.

 50. Alter pravi:

  Nimy je očitno čisto zblaznel, ko sem mu dokazal na več načinov, da je krščanstvo nekaj dobrega, zločinski komunizem pa zlo.

  Krščanstvo je zasluženo za napredek, svobodo, blaginjo in kapitalizem.

  Komunizem je zaslužen za nazadovanje, nesvobodo in revščino.

  Komunajzerji so pobijali v imenu komunizma – nikoli v imenu krščanstva. Torej so oni zločinci, kristjani pa ne.

  Komunajzerji so pobili več kot 170 miljonov ljudi, krščanstvo pa le nekaj deset tisoč.

 51. Alter pravi:

  Pa še nekaj za komunajzerja nimyja. Karl Marx je učil pobijanja političnih nasprotnikov:

  You must, therefore, confess that by “individual” you mean no other person than the bourgeois, than the middle-class owner of property. This person must indeed, be swept out of the way, and made impossible. (Published by Progress Publishers, Moscow, 1973 edition, page 66)

  In kot je rekel Tine Hribar…

  Komunizem v idealu bi prinesel le bedo in obup. Nič svobode. Država bi vsakemu posamezniku diktirala, kako mora živeti.

 52. direktni pravi:

  Alter, take kvasiš, da to ni več res. Krščanstvo da je pobilo le nekaj deset tisoč ljudi???? Si res tak kreten, ali pa si bil le bolj slab pri matematiki? Ja, ti pa res poznaš krščanstvo, verjetno sta s Kristusom celo skupaj ovce pasla. Dokazal si edino in zgolj to, da si zrel za lobotomijo ….

 53. Alter pravi:

  Nasprotno. Ti direktni in nimy kvasita neumnosti. Kar poglej si številke. Pri krščanstvu bodo številke v tisočih in desettisočih. Pri komunizmu imamo pa opraviti z miljoni.

  Pa poglej se. Kako zmerjaš, samo zato, ker dobro veš, da imam prav in te boli, ko je krščanstvo dosti boljše od komunizma.

  Pa, če ti je všeč ali ne. Poznam tako krščanstvo kot komunizem dosti boljše kot vidva z nimyjem.

 54. nimiy pravi:

  he he, alter je vse bolj živčen, ker prihaja resnica na dan. ne more zanikat, da krščanska biblija pravi, da je treba sovražnike ubijat in da so kristjani bili prvi, ki so delali zločine in pobijali, ker tako jih je učil bog, potem so pa jih komunisti samo kopirali, kar alterja zelo boli. vse zlo, ki so ga delali komunisti so prekopirali od kristjanov, ki so že veliko let pred komunizmom delali zločine in so bili v tem zelo dobri, kar so vedeli tudi komunisti, zato so jih pa kopirali. in alterček je sedaj zelo hud in jezen na komuniste, ker so komunisti pobili veliko več ljudi kot kristjani, kar pomeni, da so veliko bolj poslušali boga, ki pravi, da je treba sovražnike ubijati. to pa seveda alterja boli v dno duše, ker kristjani niso bili sposobni slediti božjemu nauku v isti meri kot komunajzerji. he he
  in seveda je tudi marx poskušal kopirat jezusa, ki je v bistvu bil prvi komunist kar govori tudi največji še živeči komunist castro. he he, z njim se pa strinja tudi njegov ruski kolega. he he.
  http://www.latinamericanstudies.org/fidel/christ.htm
  http://paxalles.blogs.com/paxalles/2009/04/jesus-christ-worlds-first-communist-lenin-his-heir.html
  tako da ja, komunisti so poskušali kopirat jezusa ker so verjeli, da je bil jezus prvi komunist in ker je jezus govoril, da je treba sovražnike pobijati, potem so komunisti to počeli. ampak na žalost je bil marx malo slabič in si ni upal tako kot jezus reči, da je treba sovražnike ubijat, ker ni bil tako krut. žal, zato ga pa večina komunistov ni poslušala in so raje poslušali prvega komunista jezusa, ki je lepo in jasno rekel, da je treba sovražnike ubijati.
  ampak seveda naš psiholog alterček ne razme najbolj angleško, zato si je “to sweep out of the way, and made impossible” razlagal kot ubiti. he he… če bi recimo bral slovensko verzijo, bi se manj osmešil. he he…
  “Od trenutka dalje, ko se delo ne more več spreminjati v kapital, denar, zemljiško rento, skratka, v družbeno silo, ki jo je mogoče monopolizirati, to je od trenutka dalje, ko se osebna lastnina ne more več prevračati v buržoazno lastnino, od tistega trenutka dalje trdite vi, da je osebnost odpravljena.
  Priznavate torej, da ne razumete pod osebnostjo nikogar drugega kakor buržuja, buržoaznega lastnika. To osebnost je pa vsekakor treba odpraviti.
  Komunizem ne jemlje nikomur moči, prisvajati si družbene proizvode, jemlje le moč, spravljati s tem prisvajanjem tuje delo pod svoj jarem.”
  he he, tako da seveda na žalost marx pravi samo to, da je treba kapitalizem ukiniti in onemogočiti vsem, da bi si kopičili lastnino na podlagi prisvajanja tujega dela, ne pa da bi morali kapitaliste pobijati. ampak komunajzarji ga seveda niso poslušali in so rajši poslušali jezusa, ki pravi:
  Te moje sovražnike, ki niso hoteli, da bi jim jaz zakraljeval, pa pripeljite sèm in jih pobijte pred menoj. (Evangelij po Luku, 19-27)
  he he. torej, če bi komunajzarji poslušali marxa ne bi nigokar ubili, ker so pa poslušali jezusa, ki ga imajo tudi za prvega komunista pred marxom, so pač svoje sovražnike pobijali. alterj je pa sedaj nevoščljiv na komuniste, ker so kopirali jezusa in ker imajo jezusa za prvega komunista. in sedaj je žalosten in se ne more sprijazniti s tem, da je bil jezus komunist in da so komunisti kopirali vse od kristjanov, sedaj se pa spreneveda. alterček se ne more sprijazniti s tem, da sta komunizem in krščanstvo isto sranje, drugo pakovanje. he he

 55. direktni pravi:

  Nima smisla s tabo sploh še razpravljat, kajti beseda argument je zate očitno nekaj, kar delajo Kitajci. Priznam, si čudež matere narave, saj si bil očitno že pri petih letih tako razgledan, poučen in znanja poln, kot si še sedaj ….

 56. nimiy pravi:

  he he, alter je vse bolj živčen, ker prihaja resnica na dan. ne more zanikat, da krščanska biblija pravi, da je treba sovražnike ubijat in da so kristjani bili prvi, ki so delali zločine in pobijali, ker tako jih je učil bog, potem so pa jih komunisti samo kopirali, kar alterja zelo boli. vse zlo, ki so ga delali komunisti so prekopirali od kristjanov, ki so že veliko let pred komunizmom delali zločine in so bili v tem zelo dobri, kar so vedeli tudi komunisti, zato so jih pa kopirali. in alterček je sedaj zelo hud in jezen na komuniste, ker so komunisti pobili veliko več ljudi kot kristjani, kar pomeni, da so veliko bolj poslušali boga, ki pravi, da je treba sovražnike ubijati. to pa seveda alterja boli v dno duše, ker kristjani niso bili sposobni slediti božjemu nauku v isti meri kot komunajzerji. he he
  in seveda je tudi marx poskušal kopirat jezusa, ki je v bistvu bil prvi komunist kar govori tudi največji še živeči komunist castro. he he, z njim se pa strinja tudi njegov ruski kolega, vodja ruske komunistične partije, Gennady Zyuganov. he he. oba trdita, da je bil jezus prvi komunist.
  tako da je jasno, da so komunisti samo poskušali kopirat jezusa ker so verjeli, da je bil jezus prvi komunist in ker je jezus govoril, da je treba sovražnike pobijati, potem so komunisti to počeli. ampak na žalost je bil marx malo slabič in si ni upal tako kot jezus reči, da je treba sovražnike ubijat, ker ni bil tako krut. žal, zato ga pa večina komunistov ni poslušala in so raje poslušali prvega komunista jezusa, ki je lepo in jasno rekel, da je treba sovražnike ubijati.
  ampak seveda naš psiholog alterček ne razme najbolj angleško, zato si je “to sweep out of the way, and made impossible” razlagal kot ubiti. he he… če bi recimo bral slovensko verzijo, bi se manj osmešil. he he…

  You must, therefore, confess that by “individual” you mean no other person than the bourgeois, than the middle-class owner of property. This person must indeed, be swept out of the way, and made impossible.

  slovenski prevod:

  Priznavate torej, da ne razumete pod osebnostjo nikogar drugega kakor buržuja, buržoaznega lastnika. To osebnost je pa vsekakor treba odpraviti.

  he he, tako da seveda na žalost marx pravi samo to, da je treba kapitalizem odpraviti in onemogočiti vsem, da bi si kopičili lastnino na podlagi prisvajanja tujega dela, ne pa da bi morali kapitaliste pobijati. ampak komunajzarji ga seveda niso poslušali in so rajši poslušali jezusa, ki pravi:
  Te moje sovražnike, ki niso hoteli, da bi jim jaz zakraljeval, pa pripeljite sèm in jih pobijte pred menoj. (Evangelij po Luku, 19-27)
  he he. torej, če bi komunajzarji poslušali marxa ne bi nigokar ubili, ker so pa poslušali jezusa, ki ga imajo tudi za prvega komunista pred marxom, so pač svoje sovražnike pobijali. alterj je pa sedaj nevoščljiv na komuniste, ker so kopirali jezusa in ker imajo jezusa za prvega komunista. in sedaj je žalosten in se ne more sprijazniti s tem, da je bil jezus komunist in da so komunisti kopirali vse od kristjanov, sedaj se pa spreneveda. alterček se ne more sprijazniti s tem, da sta komunizem in krščanstvo isto sranje, drugo pakovanje. he he

 57. nimiy pravi:

  alterju se pa tudi meša od jeze, ker je dokazano, da so bili najhujši morilci v zgodovine evrope vsi kristjani. he he.

  hitler in stalin sta bila oba kristjana. ampak stalin je bil še veliko hujši morilec, ker je bil tako kristjan kot komunajzer, tako da je bil dvakrat pokvarjen in je zato tudi veliko več pobijal kot kristjan hitler.

  hitler je pobijal žide samo zato, ker mu je jezus rekel, da mora sovražnike pobijati, kar je dokazono v njegovi knjigi Mein Kampf, kjer pravi:

  “Hence today I believe that I am acting in accordance with the will of the Almighty Creator: by defending myself against the Jew, I am fighting for the work of the Lord.”

  torej, je jasno dokazano, da je bil hitler kristjan, ki je poslušal jezusa.

  še bolj jasno je to, ko si preberemo odlomek iz enega od njegovih govorov, kjer pravi:

  “My feelings as a Christian points me to my Lord and Savior as a fighter. It points me to the man who once in loneliness, surrounded by a few followers, recognized these Jews for what they were and summoned men to fight against them and who, God’s truth!, was greatest not as a sufferer but as a fighter.”

  he he. torej je jasno, da je bil hitler kristjan in zato je tudi moril svoje sovražnike, ker ga je tako učil jezus.

  za stalina pa vemo, da so ga učili kristjani, ker je hotel postati duhovnik, potem pa mu je zmanjkalo denarja za šolanje in je raje postal komunajzar. ampak kristjani so ga seveda dobro naučili, da je treba sovražnike pobijati in potem je to kot komunajzer tudi kopiral. tako da je dokazano, da je krščanstvo najbolj krivo za vse zločine.

  in to seveda alterja zelo muči in preganja, zato pa najbolj sovraži komunajzarje, ki sokopirali kristjane in tako dokazali, da so bili kristjani najbolj pokvarjeni, ker če ne bi bili najbolj pokvarjeni, potem jih seveda komunajzarji ne bi tako kopirali.

 58. Alter pravi:

  Diretkni, jaz vem, da nima smisla, da ljudje, ki pojma nimate, razpravljate z mano, ki vas vse pojem za malico.

  Nimy, zdaj si se lepo osmešil, pa čeprav hočeš mene narediti živčnega, pa ti ne rata.

  Ker si pokazal, da o krščanstvu nimaš pojma, raje ostanimo pri komunizmu. Že komunajzer Tine Hribar je ugotovil, da je to veliko zlo – tudi kot ideja. O krščanstvu pa tudi on nima pojma – tako kot ti ne.

  Tvoj ljubi komunizem je pobil v približno 50 letih več kot 170 miljonov ljudi.

  Krščanstvo pa v svoji 2000 letni zgodovini le nekaj 10 000.

  Ne glede na to, kako ti želiš temo obrniti iz komunizma na krščanstvo, še vedno ostaja dejstvo, da je krščanstvo dobro, komunizem pa je največje zlo, kar ga je doseglo človeštvo.

  Nimyju se je že do konca zmešalo od jeze, ker je dokazano, da je bil tudi Hitler socialist.

  Hitler in Musolini sta se dokazana učila od ruskega komunizma – in ga ekonomsko izboljšala.

  In kar Nimyja še najbolj jezi in boli.

  EU je obsodila komunizem – tudi ideologijo – in ga izenačila z nacizmom, krščanstva pa ne.

 59. nimiy pravi:

  he he, alter je zelo jezen ker prihaja resnica na dan. seveda je komunizem pobil veliko več ljudi, ker je kopiral od kristjanov, zato jih pa ti sovražiš. jezus je bil prvi komunist, kar te seveda zelo boli. he he. kar dokazuje, da so komunajzarji in kristjanajzari pobijali ker jih je tako učil jezus, ki pravi, da je treba sovražnike ubijati.
  komunajzarji so zgolj kopirali kristjanajzarje, ki so že veliko pred tem pobijali in mučili. komunajzarji so jih pa v vsem kopirali. in največja morlica sta bila kristjanajzarja stalin in hitler. stalin je bil pa še komunajzar, zato je bil hujši. in alterja to seveda boli, ker je tudi sam kristjanajzar in ker se ne more sprijazniti s tem, da so kristjanajzarji vedno bili največji morilci, ki so jih vsi ostali morilci samo kopirali.
  in seveda je EU obsodila tudi krščanstvo, saj je hitler pobijal zato, ker mu je to rekel jezus, stalin pa isto. he he. hitler je bil dokazano kristjan in je pobijal zaradi krščanstva. stalin pa tudi. oba sta bila kristjanajzarja, zato pa sta tudi bila tako kruta. ker samo kristjanajzarske vera uči, da je treba sovražnike ubijati. in to alterja zelo muči in jezi, ker si tako prizadeva, da bi milslili da so kristjanajzari dobri in pravični. ampak kaj, ko so bili največji zločinci ravno kristjanajzarji. hitler in stalin. kar je obsodila tudi EU. zdaj se pa alter glede tega spreneveda.

 60. nimiy pravi:

  in seveda alter samemu sebi laže, da je bil hitler karkoli drugega kot kristjanajzar say je to tudi sam lepo priznal:

  “My feelings as a Christian points me to my Lord and Savior as a fighter. It points me to the man who once in loneliness, surrounded by a few followers, recognized these Jews for what they were and summoned men to fight against them and who, God’s truth!, was greatest not as a sufferer but as a fighter.”

  he he… hitler je bil dokazano kristjanajzer, ker je tudi sam lepo priznal in povedal. ampak alter sedaj skuša to brez uspeha zanikati, saj je to več kot lepo dokazano, ker je sam hitler priznal da je nič drugega kor kristjanajzar. alterja pač to zelo boli, ampak tako pač je. he he.

 61. Alter pravi:

  Nimy, tako si že penast od jeze, da pišeš čedalje večje neumnosti.

  Da te še malo jezim. EU je obsodila komunizem – tudi kot idejo, krščanstva pa ne.

  In nimy sam sebi laže, kajti Hitler je bil komunajzer, saj je rekel, da so njihovi največji sovražniki kapitalisti.

 62. Alter pravi:

  Najbolj zločinski sistem v zgodovini človeštva je komunizem.

  In ker je nimy tudi komunajzer, je ravnokar po svoji logiki dokazal, da je tudi kristjan.

  Zdaj bo pa še bolj penast od jeze – dokazal je, da je sam tisto, kar najbolj prezira.

 63. nimiy pravi:

  he he, kakšne neumnosti alter? a to da je bil hitler kristjanajzer je neumnost? he he, če je pa sam priznal. in to te seveda muči. vsi pa tudi vemo, da je hotel stalin postati kristjanajzarski duhovnik in da je dobro vedel, da jezus uči kristjanajzarje to, da je treba sovražnike ubijati brez milosti. zato je pač to počel tudi takrat, ko je postal komunajzar. komunajzarje ni nihče učil, da je treba sovražnike pobijati. zato so pa kopirali od kristjanajzarjev, ki so že veliko pred tem pobijali in mučili vse njihove sovražnike. to vsi vemo. samo tebe to boli. dokazano je tudi, da veliko komunajzarjev verjame, da je bil jezus prvi komunajzar na svetu. še fidel kastro je tako rekel. zato so pa dejanja kristjanajzarjev in komunajzarjev tako podobna. oboji so poslušali jezusa.

  seveda alterja boli, da je bil hitler kristjanajzer in da so seveda zato kristjanajzeri prvi paktirali z njim, kot je lepo povedal tine hribar. potem so jih pa še komunajzarji kopirali in tudi oni paktirali s hitlerjem. ker komunajzari so vedno kopirali kristjanajzarje.

  in seveda ravno zato, ker nisem kristjanajzer, ne morem niti biti komunajzer. he he. to pa seveda alterja zelo muči, ker me ne more zmerjat, da sem komunajzer. ker jaz vedno trdim, da so komunajzerji in kristjanajzerji eno in isto stranje, ki bi ga mogli povsod ukinit. zakaj alter sovraži komunajzarje in vse zmerja, da so komunajzarji je pa ravno zato, ker ga boli, da kot kristjanajzer ni nič boljši kot komunajzarji. tako komunizem kot krščanstvo so dobri samo za zločine. in to alterja boli, ker je pač kot kristjanajzerska ovčica enako prodana duša kot tista komunajzerska.

  tako da je dokazano, da bi bilo najboljše za človeštvo, če bi vse komunajzarje in kristjanajzarje poslali na luno in da se tem sami zmenijo. mi ostali normalni ljudje pa bi lepo živeli brez njih. ker je dokazano, da je kristjanajzarsko komunajzarska banda kriva za vse zločine. to pa alterja muči in hoče neuspešno dokazat nasprotno. kakšno sprenevedanje! he he.

 64. Alter pravi:

  Nimy, nisi dobro prebral?

  Po svoji lastni definiciji si ti tisto, kar tako sovražiš – kristjan.

  Če so komunajzerji kristjani, si tudi ti kristjan. Dokazano je, da si komunajzer. Tu ni dileme.

  Drugače je pa Tine Hribar verodostojen, le, ko kritizira komunizem. Ko kritizira krščanstvo, je popolnoma neverodostojen.

 65. Alter pravi:

  Ti mora biti pa res hudo, ko si se sam zaplezal v lastna protislovja…

  In tako si sam nehote dokazal, da si ravno tisto, kar najbolj sovražiš.

 66. Ramon pravi:

  Kako ste vi domobranci vsi dolgočasni in predvidljivi … Povozil vas je čas, kot Wajdo, ki je nekoč briljiral s filmi, kot je Kanal.

 67. nimiy pravi:

  he he…alterja zelo bolijo naslednja dejstva:

  1. kristjanajzarska biblija uči, da je treba sovražnike pobijati. zato je dokazano, da noben kristjanajzer v zgodovini ni ubijal zato, ker bi bil slab človek, ampak zato, ker je bil kristjanajzer. če ne ubijaš svojih sovražnikov, potem ne moreš biti kristjanajzer, ker bi to bilo v nasprotju z jezusom.

  2. hitler je bil kristjanajzer. kar je še en dokaz za to, da kristjanajzarji so lahko samo morilci.

  3. stalin je bil kristjanajzer in je hotel postati kristjanajzerski duhovnik. zato je tudi seveda bil največji morilec.

  4. psihologič alter, ki mi še vedno ni poslal svoje diplome, čeprav ima moj naslov, seveda ker je pač nima, he he, je tudi slab v logiki. če bi jaz bil komunajzar in kristjanajzar, potem ne bi obsojal komunajzarskih in kristjanajzarskih zločinov, ker s tem bi bil proti komunajzarju in kristjanajzarju jezusu. he he. kar seveda alterja zelo moti in boli ker me ne more več zmerjati, da sem kristjanajzer ali pa komunajzer. he he.

  5. in seveda ima hribar prav, ko pravi, da so s hitlerjem paktirali kristjanajzarji, ampak res pa je hribar itak to poudaril samo zato, da bi dokazal, da so tako kristjanajzarji kot komunajzarji eni veliki pokvarjenci.

 68. Alter pravi:

  Nimyja zelo bolijo naslednja dejstva:

  1. EU je obsodila komunizem tudi kot idejo in ga izenačila z nacizmom.

  2. Komunizem je pobil več kot 170 miljonov ljudi, krščanstvo le nekaj 10 000.

  3. Tine Hribar je pravilno ocenil komunizem, ki pomeni le revščino, bedo in nič svobode. O krščanstvu pa nima veze.

  4. Nimy je sam sebe ožigosal za tisto, kar najbolj sovraži. Sam sebe je proglasil za kristjana.

  5. Nimyju sem poslal diplomo in tudi dobil svoje plačilo, kar pomeni, da je tudi dobil diplomo. Nimy v svoji bolečini laže.

 69. Alter pravi:

  Seveda nimy nima pojma o logiki. Nimy je ves čas branil komunizem v istem stilu – ideja je dobra, samo ljudje so zaj***.

  Torej je dokazano komunajzer. Ker pa je v svojem obupu poskušal enako očrniti kristjane, je komunajzerje proglasil za kristjane, pa se je sam ožigosal, da je tisto, kar najbolj sovraži – kristjan.

 70. kodr kodr pravi:

  Alter: Če si slučajno uspel predelati Marxov in Engelsov Kapital, bi ti mogoče bilo jasno, da je bistvo komunističnega sistema zavest ljudi vse ostalo je posledica tega. Če nekdo izrabi idejo, zato, še ni slaba.

  In človek, komunist, je človek z največjo zavestjo. Ker ljudje nismo ravno tako zelo zavestni, do sebe in drugih, je komunizem utopija.

  In če že omenjaš Tineta Hribarja. Če mu je jasno, da je načelo krščanstva- z ognjem in mečem, se pri ideji kumunizma obregne ob stvari, kot so neobstoj bank, odsotnost borze… in ga s tem oceni, kot totalitarnega. Žal njegova zavest ni sposobna sprejeti dejstva, da je za prehod potrebna zavest ljudi ne denar in materialne dobrine.

  In če si slučajno seznanjen s tezami Marxa in Engelsa je za prehod v komunizem potrebna ekonomska razvitost kar je izhajalo iz industrijske revolucije. Prehod v komunizem je sprememba razmišljanja, ne revolucija, ne nasilen prevzem oblasti… Obsojati komunizem, kot nekaj kar naj bi obstajalo je pomanjkanje zdrave pameti.

  V primeru, da obsojaš krščanske “vrednote” pa ti je to dovoljeno. Krščanstvo, kot način življenja je obstajal in žal še obstaja. Če zagovarjaš krščanske vrednote pa je nekaj narobe s tvojo etiko.

 71. Alter pravi:

  Nimy, zdaj, ko veš, da sem res psiholog, mi lahko zaupaš svoje težave. Zdaj sem poskrbel, da so tvoji kompleksi prišli na dan, zdaj pa lahko zadevo razrešiš.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !