Nemški prepih

Petek, 21. maj 2010

V začetku maja sem bil teden dni gost nemškega zunanjega ministrstva. V Berlinu so zbrali zanimivo mednarodno druščino.  Kanadčan, ki je bil podpredsednik Novinarjev brez meja; Američanka, ki predava o holokavstu v okolic Atlante; tajnik ameriškega judovskega kongresa; Mehičan, ki vodi postavitev muzeja sedmih genocidov; Brazilec, ki je sodeloval v projektu Zakaj demokracija?; Izraelec, preživeli iz Auschwitza in novinar; aktivistka za človekove pravice iz Albanije; Makedonec, ki sodeluje pri postavitvi judovskega muzejsko-kulturnega središča v Skopju. Naši klepeti so bili zanimivi, saj smo lahko primerjali stališča, odprta vprašanja, odgovore nanje …

Še več izhodišč za pogovore, nova spraševanja in odzivanja so nam ponudili organizatorji z izjemno bogatim in izzivalnim programom obiska. Glavna tem je bila predstavitev novih nemških pristopov v raziskovanju in kritičnem soočanju z zločinsko dediščino nacionalsocializma. Obiskali smo številna prizorišča v Berlinu  in okolici, srečali smo številne strokovnjake, aktiviste, politike …

Proces kritične predelave in preseganja posledic nacionalsocialističnega totalitarnega režima poteka vzporedno z odreagiranjem na izzive sodobnosti. Gre predvsem za probleme dialoga med Nemci in prišleki na eni strani ter na nemško-nemški dialog med nekdanjima zahodno in vzhodno Nemčijo.

Eden od takih modelov je nastal v fondaciji Gesicht zeigen – morda bi lahko po slovensko rekli Pokaži se.  Gre za muzej-učni center 7xjung. 7xmlad je izraz, ki se na eni strani veže na dejstvo, da gredo obiskovalci skozi sedem prostorov-prizorišč, na drugi strani pa kaže na večplastnost soočanja z rasizmom, izključenostjo, zlorabami …  Ustanova uri za sodelovanje in spoštovanje.  Prostori so v obokih pod železniško progo, enostavno, učinkovito oblikovani. Ni veliko besedil, vendar pa obiskovalec vstopi v velike teme. Naj opišem eno prizorišče. Prostor je prazen, le štiri klopi, pošmirane  z mnogimi sodobnimi grafiti. Na eni klopi je fotografija klopi iz nacionalsocialističnih časov, na kateri piše: Judom prepovedano. Na drugi klopi je prav tako fotografija klopi iz nacionalsocialističnih časov, na kateri piše: Samo za Jude. Na drugih dveh klopeh sta fotografiji klopi iz sodobnih časov z napisi: Turki ven.  Prav tako jasna konfrontacija s kršitvami človekovih pravic, ideološkim izklljučevanjem, nasiljem so v drugih prizoriščih (dom, disko, šport, lokal, trgovina).

Skratka, zelo učinkovito.

Na večerji smo se srečali z akterji te ustanove. Vodilni je eden bližnjih sodelavcev nekdanjega socialističnega kanclerja Schroederja. Njihove interes je enomogočanje radikalizmov in napetosti. Ne želijo, da bi nemška mesta  gorela kot so pred kratkim francoska. Pripravljajo vrsto pobud, ki jih želijo uvrstiti tudi v šolske programe.

Je morda želja, da bi se tudi naši politiki začeli kultivirati v tej smeri, preoptimistična?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 21. Maj, 2010 ob 07:44 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

11 komentarjev na “Nemški prepih”

 1. ametist pravi:

  Gospod Dežman, a vi v to dvomite, da je preoptimistična taka želja?

 2. NoMercy pravi:

  Pa ne, da je JD pogruntal kam vodijo pozivi JJ??
  Ali pa je JD tako poniglav, da se druži z “žrtvami! takšnih pozivov na ulice in trge, razbijanje podolgem in počez :(

 3. niko pravi:

  Žal je pri nas preveč optimistična celo želja, da se bi v tej smeri začeli kultivirati zgodovinarji.

  Žal!

 4. direktni pravi:

  Samozvani DOKTOR se je očitno spet prepustil opojnim substancam, od katerih naj bi se, MENDA, odvadil. A njegove besede kažejo na vse kaj DRUGEGA ….

 5. NoMercy pravi:

  Prijetno praznovanje in iskrene čestitke za Dan mladosti :)

 6. Rado Rado pravi:

  Ti si pa žleht NoMercy!

  Je pa eno res doktor. Če človek brezprizivno – ne da bi kdaj podvomil o svojem prav – sledi svoji liniji je nedvomno vernik.
  Misleč človek se pa že po definiciji mora tu in tam vprašati, ali delam dobro? Kaj, če se v svoji ognjevitosti vendarle ne motim?
  Malo zdrave skepse torej tudi tebi, spoštovani doktor, ne bi škodilo.

 7. NoMercy pravi:

  @ 6. Rado: Hvala, da si me spomnil. Se opravičujem, ker nisem častital ob rojstnem dnevu A.H. :)

 8. NoMercy pravi:

  bilo 20. aprila

 9. vaba pravi:

  Komunajzerji so pohodili še tiste podjetno orientirane Slovence, ki jih niso pobili že leta 1941, ko so okupacijo izkoristili za državljansko vojno in tako najbolj doseldno pričeli uresničevati leninsko načelo o socialističnem intelektualcu. Lenoba in zabitost sta tako temeljni vrednosti levice. In jasno je, da pasenje lenobe bolj pritegne, kot pa delo in učenje. Ko pa je komunajzer enkrat na oblasti, pa se ukvarja samo še s tem, kako jo bo ohanil in nobenega sredstva za to ni več žal. Druge poti, ker ničesar ne ve in ne zna, pač nima. Zato uporablja to, kar ima, to je davčni sistem. Kdo in kako se davčni sistem napaja, ga ne briga, saj v najslabšem primeru zastonj izgubi to, kar je zastonj pridobil. Spoznanje teh dejstev pa je za funkcionalno nepismene Slovence relativno težko.

 10. polonika polonika pravi:

  Vaba, o lenobi in zabitosti se popolnoma strinjam. Srbi so leni, slovenci pa zabiti, zato pa je v Sloveniji možen komunizem samo, če so zraven še srbi. Srbi bodo pričali o solidarnosti, solidarnosti, solidarnosti, da bodo lahko kradli podjetja, kot npr. Slovenijales. Kupijo dolg za 1 milijon in hočejo izterjati za 54 milijonov. Da je to mogoče mora biti slovenc zabit (da pristane v to, ker se gre za slovensko podjetje), srb pa len, ker ne zna drugače do denarja.

 11. tone pravi:

  Ali ste sploh prebrali in če ste, ali ste poskusili slišati?
  Dvomim, kajti vedno se pojavljajo enaki (isti) komentarji.
  Pred mnogimi (?) leti se je eksponiral nekdo-ki tudi meni ni kot oseba všeč- in začel govoriti o vrednotah. Bil je deležen posmeha in raznih žaljivih komentarjev, danes pa taisti verniki, ki so slepo sledili argumente svojih (svojega) vodje uporabljajo iste in enake izraze. Ali je preveč naivno verjeti, da je imel ta človek pred 15. leti prav, ali pa je le morda napočil čas da zaradi situacije uporabi njegove poglede in ugaja ljudem. (govoril je o težkih temah takraz, ko nam je šlo dobro).
  Nemara boste JD uporabili nekoč v prihodnosti. “Nemški prepih” bi bil uporaben že pred 40 in več leti. Ne verjamete? Pojdite v kjižnice (med literaturo, ki jo imate ob peči za centralno kurjavo tega ne boste našli) in v zbranih delih JBT in ostalih tvorcev najboljšega življenja “ever” je dovolj pozivov za to. Samo prebrati je potrebno vrstico za vrstico (če človek zna brati obe strani, oz če sploh zna brati) in potem na osnovi argumentov premisliti

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !