O blogu in avtorju

Jože Dežman (26. 9. 1956, Lesce) je direktor Muzeja novejše zgodovine in predsednik komisije Vlade RS za reševanje vprašanja prikritih grobišč. Poročen in oče treh sinov. Od 27. 11. 1994 v postalkoholni fazi, politično upokojen od 1998.

Ukvarja se z zgodovino, antropologijo, muzeologijo, muzejsko kritiko in raznovrstno publicistiko. Napisal nekaj knjig, več sto prispevkov, pripravil več kot deset razstav, uredil več zbornikov lokalne zgodovine. Že nekaj let pripravlja tedenske oddaje Moja zgodba na Radiu Ognjišče.

Vodil je mednarodno soočenje komunističnega in nacionalsocialističnega totalitarizma v Avstriji in Sloveniji. Preučuje romarsko kulturo na Brezjah. Kot direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije je vodil projekte Hitlerjeva dolga senca, Enotni v zmagi: demokratizacija in osamosvojitev Slovenije, Slovensko meščanstvo od vzpona nacije do nacionalizacije 1848-1948, Fašizem in Slovenci: izbrane podobe. V okviru stalne razstave Slovenci v XX. stoletju je postavil sobo Slovenija 1945–60. Vodi študijski krožek Moč preživetja. Svoja stališča je pojasnjeval v številnih intervjujih, televizijskih in radijskih omizjih, predavanjih, okroglih mizah.

  • Share/Bookmark